Altijd al willen weten hoe lang een anthurium bloeit of hoeveel soorten er zijn? Hier vind je een overzicht van vraag & antwoord.

Hoe lang bloeit een anthurium?

De anthurium kan het hele jaar door bloeien, maar bloeit meestal zo’n drie maanden. Na drie maanden begint zijn cyclus weer opnieuw. In de winter geeft de plant meestal iets minder bloemen, maar als het zonnetje zich weer vaker laat zien, ontwaakt de anthurium uit zijn winterslaap en krijgt hij er weer zin in. Net als wij eigenlijk.

Hoeveel soorten anthuriums zijn er?

Er zijn wel meer dan 600 verschillende soorten anthuriums verkrijgbaar. Heb je een favoriete soort of kleur, maar vind je deze niet bij jouw bloemist? Vraag hier gerust naar. De meeste bloemisten hebben toegang tot alle soorten en maten en vinden het geen enkel probleem om deze voor jou te bestellen.

Hoe moet ik een anthurium verzorgen?

De anthurium heeft bijna geen verzorging nodig. Met kamertemperatuur en één tot twee keer in de week een scheutje water is hij al tevreden. Zet hem op een lichte plaats maar niet in de volle zon, dan kan hij zijn geluk niet op.

Kan de anthurium ook buiten staan?

Het zou eventueel kunnen, als de omstandigheden optimaal zijn. Het blijft een tropische plant, dus een temperatuur tussen de 20°C en 22°C is ideaal. Dit neemt niet weg dat in de zomer de anthurium buiten zou kunnen staan. Zolang hij op een windvrije plaats staat en niet kouder staat

Worden anthuriums milieuvriendelijk geteeld?

Dat worden ze zeker. Anthuriums worden zo veel mogelijk gekweekt volgens het MPS-A certificaat. Dit certificaat toont aan in hoeverre de bedrijfsvoering milieuvriendelijk is. MPS-A gecertificeerde ondernemingen zijn het meest milieuvriendelijk.

Wat te doen bij een plant met gele bladeren of bruine bloemen?

Dan heeft de anthurium het niet helemaal naar zijn zin. Meestal is dit een teken dat de wortels te nat staan of hij krijgt te veel direct zonlicht. Zet hem iets verder van het raam af en voel aan de potgrond of het weer tijd is om water te geven. Bij vochtige potgrond kan de anthurium nog wel even vooruit, maar staat hij helemaal droog dan kun je een kleine scheut water geven. Zie je uitgebloeide bloemen? Dan kun je deze er gewoon uitknippen.

Hoe krijg ik weer bloemen in mijn anthurium?

Geef je plant een lichte(re) standplaats, maximaal één keer in de week water en eventueel een klein beetje extra voeding. In het vroege voorjaar geef je zes weken tot twee maanden geen voeding en iets minder water. Als het warmer en zonniger wordt, geef je meer water en begin je met de voeding. Dit zorgt er meestal vrij snel voor dat de anthurium nieuwe bloemen aanmaakt. Eerst komt er een blad en vervolgens komt er een nieuwe bloem.

Wanneer zijn anthuriums beschikbaar?

Het hele jaar vind je anthuriums in tuincentra, bij bloemisten en vaak ook in supermarkten.

Kan ik de bloemen en planten eten?

Nee, de anthurium is niet eetbaar. Mocht het per ongeluk voorkomen dan is er geen nood aan de man, maar het is wel verstandig om even contact op te nemen met de huisarts.

Meer weten over anthuriums? Lees hier alle verzorgingstips voor je potplant en snijbloemen.