Een anthurium stekken kun je op twee manieren doen: in aarde en op water. Dat is een gemakkelijker klusje dan je misschien denkt, en nog leuk ook! Zeker als je een prachtige anthurium plant in huis hebt staan, waar je er graag nog een van zou willen hebben. Want met stekken maak je van één plant twee – of zelfs meerdere planten! In dit artikel lees je alles over een anthurium stekken.

Een anthurium stekken

Om de anthurium te stekken, moet je eerst de kluit zichtbaar maken. Haal de plant uit de pot en verwijder het potgrond. Dit kun je eventueel ook met water doen, dat gaat wat makkelijker. Pak vervolgens de stam van de plant en knip alle bladeren die dicht bij de stam zitten af. Daarna knip je de stam in meerdere stukken, die moeten allemaal minimaal één oog bevatten.

Gelukt? Pot de stukken rechtopstaand in nieuwe potjes, in een luchtig mengsel van half zand, half turf. Houd de potgrond steeds iets vochtig en het liefst op een temperatuur van 25 à 30 graden.

Na een paar weken zullen de stekken wortels en bladeren beginnen te vormen. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze in grotere potten overplanten, ofwel verpotten. Doe dat het liefst in de lente, omdat de lichtere dagen de knopvorming stimuleert.

Lees ook: Een anthurium plant verpotten? Zo doe je dat

anthurium info

Een anthurium stekken op water

Een andere manier is de anthurium stekken op water. Ook hiervoor moet je eerst de kluit zichtbaar maken en alle aarde verwijderen. Pak vervolgens de stam van de plant en knip alle bladeren die dicht bij de stam zitten af. Daarna knip je de stam in meerdere stukken, die moeten allemaal minimaal één oog bevatten.

Maar in plaats van dat je de stekjes in potjes zet, zet je ze nu in potjes of glaasjes met water. De onderkant van de stekjes moet volledig onder water staan. Let wel op dat de bladeren niet onder water komen te staan, anders gaan ze rotten. Zet de stekken vervolgens op een lichte plek.

Na een aantal weken zul je zien dat er wortels ontstaan. Hoe snel dit gaat hangt af van het seizoen, de temperatuur en de hoeveelheid licht. Als de wortels lang en stevig zijn, kun je de stekken in aarde zetten. Maar als je de anthurium op water mooi vindt, kun je ‘m ook op water laten staan!

Lees ook: Een anthurium kamerplant op water: zo doe je dat

Foto: Judith Home

Anthurium verzorging

Benieuwd hoe je de anthurium plantjes vervolgens het beste kunt verzorgen? In dit artikel lees je alles over de anthurium verzorging en hoe vaak je je plant water moet geven. Wil je je anthurium snoeien of inkorten? Daar lees je hier alles over.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Anthurium stekken