Afgelopen jaar presenteerde trendwatcher Aafje Nijman de drie stijltrends voor 2019, die in samenwerking met Bloemenbureau Holland, Tuinbranche Nederland en iBulb zijn ontwikkeld. De overkoepelende naam van deze trends is Cutting Strings, omdat de veranderingen razendsnel gaan en oude banden doorgeknipt zullen moeten worden. In een serie van drie artikelen zullen we de trends toelichten. Vandaag is dat stijltrend New Frontiers.

De stijltrend New Frontiers draait om snel, smart en senses. Hoe kunnen we in een steeds slimmere leefomgeving in contact blijven met onszelf? We moeten een nieuw ritme vinden binnen het tempo waarin zoveel voor ons wordt bepaald en bedacht, en van ons verwacht. Daarom staat een gezonde balans tussen body en mind bij deze trend centraal.

Mooiwatbloemendoen.nl

Interieur

In het interieur ontstaat mede hierdoor een fris, helder en soms futuristisch beeld. Transparante materialen met ongewone kleurgradaties, metallic finishes en iriserende oppervlaktestructuren geven het geheel een sci-fi effect. Krachtig en technisch, maar toch vriendelijk. Vooral de nieuwe materialen geven het gevoel dat het interieur is voorzien van alle nieuwe technologische snufjes.

Daarnaast zijn er smart oplossingen. Bijvoorbeeld in de vorm van plantenpotten die samenwerken met een app en op die manier informatie geven over de plant. De energieke uitstraling van groen in combinatie met technologische snufjes moet ervoor zorgen dat groen een eigentijds product blijft, een product dat onmisbaar is voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. Dit betekent dat bloemen en planten er fris, helder maar vooral ook clean uit moeten zien.

Stijltrend New Frontiers

Kleurgebruik

Bij New Frontiers domineren paars en lila qua kleur. Maar ook gradients, metallic uitwerkingen en spiegelende kleuren passen goed bij deze stijltrend. De kleurkaart loopt van koele pasteltinten tot krachtige felle kleuren, en ze worden vaak als overloop van licht naar donker gebruikt.

Kleurenkaart New Frontiers

Tuin

Ook in de tuin vertaalt deze trend zich futuristisch, waarbij hightech en natuur elkaar afwisselen. De technologische gemakken van binnen worden buiten ook gebruikt. Deze uitstraling wordt versterkt door het gebruik van kleur en materialen: vervreemdende dieptewerkingen, patronen met olievlek of iriserende effecten zorgen voor een ongrijpbaar gevoel. Als basis voor bloeiende beplanting zorgen wit, paars en lila voor het juiste effect. Daarnaast worden struiken en bladplanten als accenten gebruikt.

Foto: Mooiwatbloemendoen.nl
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Meer inspiratie nodig? Bekijk dit Pinterest bord! Lees ook: De 3 stijltrends van 2019 voor de bloemen- en plantensector