Afgelopen jaar presenteerde trendwatcher Aafje Nijman de drie stijltrends voor 2019, die in samenwerking met Bloemenbureau Holland, Tuinbranche Nederland en iBulb zijn ontwikkeld. De overkoepelende naam van deze trends is Cutting Strings, omdat de veranderingen razendsnel gaan en oude banden doorgeknipt zullen moeten worden.In een serie van drie artikelen zullen we de trends toelichten. Vandaag is stijltrend Harvesting Elements aan de beurt!

Stijltrend Harvesting Elements

Stijltrend Harvesting Elements draait om duurzaamheid. Om de toekomst leefbaar te houden, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Dit zorgt voor meer sobere keuzes en een eenvoudige levensstijl, terug naar de essentie. Ook de leefbaarheid in de groeiende steden is een belangrijk onderwerp. Groen in openbare ruimten, maar ook in en om het huis, zal onmisbaar zijn.

Foto 1: Mooiwatbloemendoen
Foto 2: Anthura

Interieur

Deze trend leidt tot sobere en rustgevende interieurs, waar ritme en het pure product telt. De vormen zijn simpel en zonder poespas. Duurzaamheid is een belangrijk thema, waarbij plastic verleden tijd is en gerecycled materiaal een opleving krijgt. Hierdoor zien de samengestelde materialen en producten er niet perfect uit, maar zie je als het ware hun geschiedenis. Simpele en natuurlijk ogende dessins zijn in deze trend favoriet. Denk hierbij aan de marmerlook en vlekpatronen, maar ook aan een simplistische ruit of streep voor weefsels.

Ook bloemen en planten hebben in deze trend een bijzondere rol: monoboeketten mogen worden gedroogd en we plaatsen een bont plantboeket in een vaas. Daarnaast wordt er veel groen gebruikt, wat een mooi contrast geeft met het vele zwart in het interieur.

Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

Kleurgebruik

Bij Harvesting Elements voeren wit, grijs en zwart de boventoon, gevolgd door blauwtinten en vergezeld met natuurlijke kleuren zoals groen en bruin. Voor bloemen worden vooral verschillende blauwtinten gebruikt.

Kleurenkaart Harvesting Elements

Tuin

In de tuin vertaalt deze trend zich op dezelfde manier als in het interieur, maar het duurzame aspect is hier nog beter te zien. De tuin is opgeruimd, heeft een duidelijke en efficiënte indeling, en waar mogelijk worden materialen hergebruikt. Het visuele contrast komt onder andere terug in het gebruik van natuurlijke elementen, door bijvoorbeeld beton te combineren met schelpen.

Vanwege de gerecyclede materialen is de kleur zwart belangrijk. En als tegenhanger hiervan wordt er veel krachtig groen in de beplanting gebruikt. Voor de bloeiende beplanting wordt vooral wit, blauwtinten en roodbruin gebruikt. Deze kleuren kunnen bij elkaar worden geplant, maar ook bont door elkaar gecombineerd worden.

Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

Meer inspiratie nodig? Bekijk dit Pinterest bord! Lees ook: De 3 stijltrends van 2019 voor de bloemen- en plantensector