De anthurium is erg makkelijk in haar verzorging; ze heeft heel weinig nodig om toch heel lang mooi te blijven. Er zijn wel een paar extra tips en tricks die wij graag met je delen zodat je nóg langer plezier hebt van je anthurium plant en/of snijbloem(en).

Hoe verzorg ik mijn anthurium?

De beste standplaats voor een blije plant

Anthuriums – ook bekend als flamingoplant – staan het liefst zo licht mogelijk, maar ze houden minder van direct zonlicht. Als de plant op een te donkere plek staat, zal zij minder bloemen geven. Het zijn echte warmteliefhebbers, bij een temperatuur tussen de 18°C en de 22°C voelen zij zich het prettigst. Een temperatuur onder de 16°C vindt een anthurium niet fijn. Houd ze uit de buurt van tocht en zet ze niet te dicht bij een hete radiator. Anthuriums hebben het liefste een hoge luchtvochtigheid, dus de badkamer is een plek waar zij zich ook prima thuis voelt.

Lees ook: Styling tip – hoe decoreer je met anthurium planten?

Verzorging anthurium planten

In de winterperiode kun je de potanthurium het beste een keer per week water geven. ’s Zomers mag je haar best wat vaker water geven, twee keer in de week zou dan voldoende zijn. Maar voel altijd eerst even aan het potgrond. Want als je een anthurium te veel water geeft, kunnen de wortels gaan rotten. Wortelrot ontstaat namelijk door stagnerend water. Geef je plant dus pas water als het potgrond vrij droog aanvoelt. Wil je je anthurium plant extra verwennen? Besproei haar dan af en toe met een plantenspuit, zodat ze zich weer even in de tropen waant.

Verzorging anthurium snijbloemen

Qua verzorging van anthurium snijbloemen hoef je eigenlijk niets te doen. Snijd na aankoop alleen 5 cm van de onderkant van de steel af en zet de bloem(en) in een schone vaas met kraanwater. De anthurium is erg schoon en houdt het water helder en schoon. De bloem heeft ook geen snijbloemenvoedsel nodig, maar verdraagt het wel. Bij gemengde boeketten kan daarom zonder bezwaar snijbloemenvoedsel worden gebruikt. Ververs het water van de anthuriums ongeveer één keer per week en snijd dan meteen een centimeter van de steel af. Zo staat de anthurium gerust twee tot drie weken lang glansrijk in haar vaas. Lang genieten zonder vieze vazen of veel gedoe dus!

Lees ook: Anthurium snijbloemen in 3 totaal verschillende interieurs

Doorbloei

Bij de juiste verzorging en regelmatige bemesting maakt de anthurium het hele jaar door nieuwe bloemen aan. Doorgaans zijn er echter cycli van drie maanden bloei, enkele maanden geen bloei en dan weer drie maanden bloei. Als de plant glimmend blad heeft en nieuwe bloemen produceert, kun je ervan uitgaan dat zij in gunstige omstandigheden verkeert en vele jaren zal bloeien. Wil je meer weten over doorbloei? Lees dan ook: Hoe laat je een anthurium opnieuw bloeien?

Een anthurium met gekleurde bladeren?

Bij bruine bladranden en bladpunten krijgt de anthurium plant te veel of te weinig water. Voordat je water geeft, kun je het beste aan de potgrond voelen. Als de potgrond vrij droog aanvoelt kan de plant een scheutje water gebruiken, maar is de potgrond nog vochtig dan kan ze nog wel een week vooruit.

Hebben de bladeren een gele gloed? Dan krijgt de anthurium waarschijnlijk te veel zonlicht en kun je haar het beste een meter verder van het raam afzetten. Komen er nieuwe bloemen, maar blijven ze groen? Dan krijgt de anthurium te weinig licht en zet je haar wat dichter bij het raam. Uitgebloeide bloemen, oude en gele bladeren kun je gerust wegknippen, want nadat de oude bladeren en bloemen verkleuren, geeft de anthurium gewoon weer nieuwe bloemen. Hoe fijn is dat!

Lees ook: Wat te doen als de bladeren van je anthurium verkleuren?

Anthurium verpotten

Is jouw anthurium te groot geworden voor de pot, dan is verpotten een goed idee. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat de lichtere dagen de knopvorming stimuleert. Zet haar in een plantenbak waarbij de diameter minimaal twintig procent breder is dan de vorige en gebruik hiervoor speciale anthurium potgrond. Als je toch gaat verpotten, meng dan direct een beetje anthuriumvoeding zodat de plant weer even vooruit kan.

Heb je nog andere vragen? Bekijk dan ook even de FAQ.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Hoe verzorg ik een anthurium plant en snijbloemen