De naam zegt het al

De geslachtsnaam anthurium is een afgeleide van het Griekse ‘Anthos’ en ‘Oura’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘bloeistaart’. De naam is toepasselijk vanwege de bloeiwijze. Deze bestaat uit een schutblad en de kolf, waarop de bloemen zich bevinden. Door deze bloeiwijze behoort de anthurium tot het geslacht van de Aronskelkachtigen (Araceae).

Een wereldreiziger met tropische roots

Anthurium heeft een sterkere band met Colombia dan met Griekenland. Het exotische uiterlijk verklapt het eigenlijk al, de anthurium vindt haar oorsprong in de regenwouden van Colombia. De Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer had de eer om de eerste soort te vinden. Niet geheel verrassend vernoemd hij dit soort naar zichzelf, namelijk anthurium scherzerianum. Het tweede soort is in 1876 ontdekt door Eduard Francois Andre tijdens een expeditie door het Andesgebergte in Ecuador en Colombia. Ook hij vernoemd de soort naar zichzelf, namelijk Anthurium andreanum.

Meer dan één

Na deze geschiedenisles weer even een stap naar het heden. Het eerste soort wat gevonden werd, Anthurium scherzerianum, is nog steeds de meest bekende Anthuriumsoort. Dit soort wordt ook wel flamingoplant genoemd. Je raadt het misschien al, deze plant is verkrijgbaar in felroze. Als bonus is deze ook nog in andere diverse felle kleuren beschikbaar, zoals oranje en paars.

Het tweede soort, Anthurium andreanum, is ook wel bekend onder de Nederlandse naam lakanthurium. Dit soort heeft veel van dezelfde kwaliteiten als de flamingoplant. Het zal alleen geen verrassing zijn, dat in tegenstelling tot de flamingoplant, de lakanthurium een onmiskenbare, haast plastic en lakachtige glans heeft.

De lakanthurium is verder van de flamingoplant te onderscheiden door de bloeiwijze. Bij de flamingoplant bestaat de bloem uit een rond- of eivormig schutblad met een dunne, gekrulde bloeikolf, waar de lakanthurium een dikke, rechte bloeikolf heeft. Dit soort is ook nog eens uitermate geschikt om aan je liefde te geven, het schutblad heeft namelijk de duidelijke vorm van een hart.

Mooi én gezond

Anthuriums zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook nog eens voor een gezondere leefomgeving. De planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn.

Maar er is meer! Anthuriums zorgen ook voor een toename in concentratie- en leervermogen, omdat de planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof. ‘Last but not least’, de luchtvochtigheid wordt ook verhoogd, waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen.

Van alle markten thuis

Anthuriums zijn verkrijgbaar in allerlei maten en uitvoeringen. Van potplanten tot snijbloemen en in groot- en kleinbloemige uitvoeringen. Ook de bloemvormen variëren; van hart-, naar tulp- en lintvormig. En dat is nog niet alles, want om de keuze nog moeilijker te maken zijn ze er ook nog eens in een diversiteit aan kleuren. Je kunt onder andere kiezen uit roze, oranje, paars, geel, zalm, bruin en zelfs zwart. Wil je het nog bonter maken dan ga je voor een variëteit met meerkleurige bloemen.

Inmiddels ben je vast enthousiast geworden en wil je zo snel mogelijk Anthuriums in huis halen. Gelukkig kan dit het hele jaar rond. Ze zijn te koop in tuincentra, bij supermarkten, plantenzaken en niet te vergeten de bloemist.