De nieuwste trend op het gebied van bloemschikken is Freakebana: een moderne variant van de Japanse minimalistische bloemschikkunst Ikebana. In dit artikel leggen we het verschil tussen de twee stijlen uit en delen we veel inspiratie zodat je zelf aan de slag kunt gaan. Veel plezier!

Van Ikebana naar Freakebana

Ikebana komt van ‘Ikeru’ (leven) en ‘hana’ (bloem), en betekent: het tot leven brengen van bloemen. Hierbij wordt een ruimte niet opgevuld met bloemen, maar wordt er juist ruimte gecreëerd. Zo kan de kracht en schoonheid van een enkele bloem zo goed mogelijk tot haar recht komen en de aandacht krijgen die ze verdient. Bloemen en takken vormen de basis van een Ikebana stilleven.

En dat is meteen ook het grootste verschil met Freakebana. Hierbij draait het namelijk juist om de geijkte patronen te doorbreken. Een Freakebana-compositie bevat veel excentrieke elementen die voor een verrassing zorgen. Zo kunnen allerlei voorwerpen worden gebruikt, van welke kwaliteit of herkomst dan ook. Denk hierbij aan huishoudelijke artikelen, voeding of zelfs afval. De stijl wordt om die reden ook wel ‘ugly-cool’ genoemd.

Instagram-hit

Ook op Instagram (of juist?) is Freakebana een hit. Stella Bugbee, de hoofdredactrice van The Cut – de lifestyleredactie van New York Magazine – is de oprichtster van het Instagram-account @Freakebana. Een jaar geleden begon de trend haar op te vallen en besloot ze er een account voor te maken, en binnen een paar weken had ze 10.000 volgers. De foto’s op het account zijn niet allemaal door haar zelf gemaakt: ze stelt af en toe zelf een stilleven samen, maar de meeste foto’s krijgt ze doorgestuurd van andere Freakebana-fans.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Will you be my emotional periscope? Navigate me through the treacherous days? 🌕🖌❤️ rg: @uunnaamm

Een bericht gedeeld door Freakebana Life (@freakebana) op

Op de catwalk

Het is geen toeval dat deze bloemschikstijl samenvalt met de ‘ugly-trend’ in de mode. De stillevens zijn kunstzinnig imperfect, zitten op het randje van goede smaak. Maar dat maakt ze juist zo interessant, zeker in een tijd waarin we op social media alleen maar perfecte plaatjes zien. Freakebana is dan ook al op de catwalk gespot. Op een modeshow in New York liepen modellen over de catwalk met een Freakebana in hun handen. Wordt dit de vervanger van de it-bag?

Zelf aan de slag

Gaan je handen jeuken bij het horen over deze Freakebana-trend? Dan kun je zelf aan de slag! De regels zijn heel duidelijk: die zijn er niet. Stella Bugbee vertelt: “De grootste kracht van Freakebana is dat echt iedereen het kan maken. Met welke materialen dan ook. Het is meer een kwestie van styling dan van echt bloemschikken”.

Inspiratie

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal geweldige Freakebana stillevens verzameld:

Freakebana bloemschikstijl
Foto: Mooiwatbloemendoen.nl
Freakebana bloemschikstijl
Foto: Flower Factor

Freakebana bloemschikstijl Freakebana bloemschikstijl Freakebana bloemschikstijl

Meer inspiratie nodig? Bekijk ons Pinterest bord! Lees ook: Zo gebruik je de Pantone kleur van 2019 in je interieur