Bloemschikken klinkt misschien een beetje suf of ouderwets, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is namelijk een heerlijk momentje voor jezelf, de bloemen staan er mooier door én ze gaan langer mee. Neem er even de tijd voor en je zult zien: het is ontzettend leuk om te doen! Een aantal tips.

Verzorging

Eerst is het belangrijk dat je de bloemen goed verzorgt, anders is al je harde bloemschik-werk voor niets geweest. Lees in dit artikel hoe je dat het beste doet, zodat ze tot wel drie weken mooi blijven!

Bloemschikken

Dan is het tijd voor het bloemschikken zelf. Dat kun je op verschillende manieren doen:

Met de hand bloemschikken

Haal de bloemen uit de verpakking en sorteer ze per soort. Dan ga je het bouquet als het ware opbouwen. Begin met de meest opvallende bloemen, en pak daarna de wat kleinere. Eindig met het groen, maar gebruik hier niet te veel van. Anders vallen de bloemen weg, en dat is zonde!

Bloemschikken 2.0: zo zet je een boeket mooi neer
Foto: Bouquet Tales

Door de bloemen op deze manier net iets anders te schikken, maak je een artistiek boeket. Dit kun je trouwens ook doen met een ietwat goedkoop uitziend bos bloemen van bijvoorbeeld het tankstation, voor een luxueuzere uitstraling!

Met een rooster bloemschikken

Een andere manier van bloemschikken, is door een roostertje op de vaas te maken. Hierdoor blijven de bloemen gemakkelijk rechtop staan en heb je er minder nodig voor een vol aanzicht. Ook kun je je bloemen zo heel strategisch plaatsen, zodat ze niet wegvallen of wegzakken in het boeket.

Maak eerst met plakband een raster op de vaas, door het over de opening van de vaas te plakken. Steek vervolgens de bloemen in de ‘gaten’. Begin met het groen, om de vorm van het boeket uit te lijnen. Steek er daarna de middelgrote bloemen in, en eindig met de grote, statement bloemen. Deze mogen opvallen! Bekijk het boeket tenslotte van een afstandje en let op of er geen lege plekken te zien zijn. Experimenteer een beetje en wissel waar nodig.

Bloemschikken 2.0: zo zet je een boeket mooi neer
Foto: Bouquet Tales

Lees ook: Een kleurrijk voorjaarsboeket in een paar stappen.