Heb je een mooie bos bloemen gekregen of gekocht, zijn ze al na een week verlept en klaar voor de prullenbak. Zo zonde, en zo onnodig! Want als je ze goed verzorgt, kun je nog veel langer van ze genieten. Daarom geven we je een aantal tips, waardoor de bloemen een stuk langer meegaan. Anthurium snijbloemen blijven met deze tips zelfs twee tot drie weken prachtig!

Lees ook: Bloemschikken 2.0: zo zet je een boeket mooi neer

Meteen aan de slag

Na het ontvangen van het boeket, kun je het beste meteen aan de slag gaan. Haal alle verpakkingen en elastiekjes weg en snijd zo’n vijf cm van de onderkant van de stelen schuin af. Dit doe je omdat de stelen als het ware dichtgroeien als ze langer dan een paar minuten uit water zijn, en daardoor niet genoeg water meer opnemen. Het schuin afsnijden zorgt ervoor dat de bloemen een zo groot mogelijk oppervlak hebben om water op te nemen.

Zo gaat een bos bloemen een stuk langer mee
Foto: Bouquet Tales

Wees niet bang om de stelen lekker kort te wieken, want bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn. En snijd ze overigens niet met een schaar maar met een scherp mesje af, want anders kun je de stelen beschadigen.

Verwijder ook de bladeren van de stelen die het water raken, want bacteriën vermeerderen zich hier gemakkelijk op. En daardoor gaan stelen rotten en bloemen eerder dood.

Gebruik een schone vaas

Pak een mooie vaas en maak deze met een sopje schoon. Eén keer met water omspoelen is niet voldoende, want bacteriën van bloemen die eerder in de vaas waren kunnen er nog in zitten en de nieuwe bos aantasten. Vul de schone vaas vervolgens met lauw kraanwater en zet de bloemen erin. Snijbloemenvoedsel mag wel, maar is niet per se nodig.

De beste plek

Zoek een geschikte plek in huis om de bloemen neer te zetten. Het liefst staan ze zo licht mogelijk, maar niet in direct zonlicht. Houd ze uit de buurt van tocht en rijp fruit, en zet ze ook niet dichtbij een radiator.

Blijf opletten

Vervang het water ongeveer één keer per week, en snijd dan ook meteen één cm van de onderkant van de steel af. Zo kun je voortaan een stuk langer genieten van je mooie bloemen en blijft de vaas ook schoon!

Lees via deze link meer over de verzorging van anthuriums.