Op vakantie gaan is altijd een beetje spannend voor plantenliefhebbers. Want hoe overleven je planten de vakantie? Je wilt natuurlijk geen dode urban jungle aantreffen bij thuiskomst. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je ter voorbereiding kunt doen. Zeker met de hete zomer van dit moment is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen treft. We zetten een aantal tips op een rij, zodat jij je eenmaal op vakantie geen zorgen meer hoeft te maken.

Planten in topvorm

Begin een paar dagen voor je vakantie met het optimaal verzorgen van je planten. Haal dorre blaadjes weg en knip dode stukjes en stengels af, want die kosten planten veel energie. En door ze weg te halen heeft de plant minder water nodig. Laat je planten zo groen mogelijk achter, afgezien van de kleurrijke bloemen natuurlijk.

Op zoek naar de beste plek

Ga vervolgens op zoek naar de beste plek in huis voor je planten. Zoek een niet al te zonnig plekje uit, want dan blijft de potgrond langer vochtig. Direct zonlicht zorgt er namelijk voor dat de grond sneller opdroogt, dus dat wil je vermijden. Zet je planten bijvoorbeeld een paar meter van het raam af, met de gordijnen voor een gedeelte dicht. Maar ook de badkamer is een goede plek, mits hier daglicht komt. Als je veel planten hebt, kan het ook een idee zijn om ze allemaal bij elkaar te zetten. Zo kunnen ze samen een hogere luchtvochtigheid creëeren, en daar houden ze van!

Lees ook: Met deze 4 tips geef jij je planten een lang en gelukkig leven

Water geven

Geef je planten de avond voordat je weggaat gaat nog een scheutje water. Niet te veel, gewoon zoveel je normaal ook zou doen. Verder zijn er verschillende manieren voor het water geven tijdens je vakantie:
• Leg wat ijsblokjes op het potgrond. Doordat ze langzaam smelten, geven ze de wortels genoeg water, maar niet in één keer zoveel dat ze verdrinken.
• Een zelfgemaakt bewateringssysteem. Neem een lege wijnfles, vul ‘m met water en stop ‘m ondersteboven in de grond.
• Maak gebruik van een Lechuza plantenpot. Deze potten bevatten een watersysteem, wat ervoor zorgt dat de planten precies de juiste hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien.

Lechuza plantenpotten met een Anthurium erin
Anthura

Zo overleven je planten de vakantie wel. Ga je echt lang weg of vind je het te spannend om je planten achter te laten? Vraag dan aan vrienden en familie of zij tijdelijk één of meer plant(en) in huis willen nemen, als een logeetje. Geniet van je vakantie!