Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2023 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Layered Spaces, waarbij het draait om optimaal gebruik maken van een ruimte. Lees snel verder en laat je inspireren!

Stijltrend Layered Spaces

Layered Spaces is een vindingrijke woontrend die optimaal gebruik maakt van een ruimte. Aangezien we steeds kleiner wonen, worden steeds meer functies in huis gecombineerd. Daardoor ontstaat een bepaalde gelaagdheid, met multifunctionele meubels. Denk aan uitklapbare woonitems en meubelstukken die ruimtebesparend zijn. En door te spelen met kleuren en design creëren we kleurvlakken op vloer en wanden, die voor een ruimtelijke ervaring zorgen.

Kernwaarden van deze trend zijn dan ook: gelaagdheid, diepte, multifunctioneel, ruimtelijk, inklapbaar-uitklapbaar, ruimtebesparend, vindingrijk, kleurperspectief en coulisse-perspectief: het achter elkaar plaatsen van objecten of wanden waardoor de ruimte groter lijkt.

Lees ook: De woontrends van 2023: organisch, duurzaam en kleurrijk

Layered Spaces
Foto: Diyou

Layered Spaces in het interieur

Door middel van kamerschermen en multifunctionele meubels worden ruimtes handig omgevormd, zodat er bijvoorbeeld een extra werkruimte ontstaat. Zo wordt een soort gelaagdheid in de woning gecreëerd. Deze wordt extra benadrukt door wand- en vloerdecoratie in de vorm van vlakken. Door te spelen met dit soort effecten, krijg je het gevoel dat er meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak.

Bloemen en planten komen we tegen op onverwachte plekken, zoals op het toilet. Boeketten zijn gelaagd gearrangeerd en ook planten moet je makkelijk kunnen ‘opstapelen’ of verplaatsen.

Kleurcontrasten versterken dit ruimtelijke effect. Denk aan warm/koud, licht/donker en fel/pastel. Door kleuren te gebruiken die naar je toe komen of de afstand juist vergroten, zorg je voor het ruimtelijke effect dat centraal staat in deze trend.

Layered Spaces in de tuin

Ook in de tuin komt ruimtelijkheid terug. Er zijn veel verschillende hoekjes en binnen- en buitenruimten lijken meer in elkaar over te gaan. Zo kunnen we een sterk beplante binnenruimte ook als tuin ervaren, zeker in kantoorpanden. Met beplanting gebruiken we de bestaande ruimte optimaal: we zien planten op dakterrassen en op daken van huizen, schuren en op veranda’s. Schuttingen en hagen zorgen voor een coulisse-achtig effect. Volle borders maken plaats voor transparante beplanting, waarbij ook kleurcontrast een belangrijke rol speelt. Ook dit beïnvloedt de ruimtelijkheid weer.

Lees ook: Viva Magenta is de Pantone kleur van het jaar 2023