Klaus Wagener is een hartstochtelijk bloemendesigner en gefascineerd door de veelzijdigheid van de anthurium. Vormgeving en trends, dat is zijn business. Al jaren houdt hij zich bezig met het vertalen van actuele ontwikkelingen op het gebied van lifestyle-ontwikkeling naar eigentijdse bloemsierkunst, als de enige ontwerper tot dusver die het WK voor bloemisten voor Duitsland wist te winnen. Zijn boeken en tijdschriften, verschenen bij BLOOM’s, inspireren bloemisten en liefhebbers van design over de hele wereld en zijn toonaangevend als het gaat om bloemversieringen.

Anthuriums komen tot leven

In zijn niet-aflatende speurtocht naar nieuwe antwoorden die met bloemen en planten zijn te geven op een lifestyle die telkens net een tikje anders is, heeft deze gepassioneerde ontwerper die gevonden tussen de vele soorten anthurium die er zijn. De uitstekende resultaten die de afgelopen jaren met het telen daarvan zijn behaald, hebben Wagener op een bijzondere wijze geïnspireerd. “Bij de anthuriums hebben zich de laatste jaren enorme veranderingen voorgedaan, en dat is dan ook precies de manier om dit geweldige assortiment tot leven te wekken.”

In het oogspringend en stoer

In een klassieke setting straalt de anthurium zoveel elegante en geheimzinnige charme uit dat er bijna geen plant is die daar nog tegenop kan. “Met haar in het oogspringende bloemen in rood, paars of wit zet de anthurium kleurige accenten die vaak sfeerbepalend zijn, terwijl zij tegelijkertijd een stoere uitstraling heeft, als geen ander – of dat nu in een particuliere woning is of bijvoorbeeld binnen de projectsector”, meent de Duitse bloemendesigner. “In mijn boek “Architektur und Pflanze” heb ik de anthurium daarom veelvuldig genoemd.”

Easy en relaxed

Dankzij het rijke kleurenpalet van de verschillende soorten anthurium is dit ook een perfecte plant geworden voor in het gezinsleven. Easy en relaxed staat zij de keuken, de woonkamer of de badkamer mooi te maken. Wat Wagener betreft zijn het vooral de aantrekkelijke kleinbloemige soorten die voor nieuwe speelruimte in de vormgeving zorgen. Ze passen in elke woonsituatie, hebben een lange levensduur en zijn gemakkelijk te verzorgen. Vooral de witte, roze en paarse tinten komen hierbij perfect tot hun recht.

Revival van de anthurium

Een groot potentieel voor de anthurium ziet de bloemdesigner ook tegen de achtergrond van de retro-trends van dit moment. In een leefwereld die wordt ervaren als jachtig en gehaast, zijn het steeds meer de “oude” waarden en producten die tenminste iets van oriëntatie geven. Als geliefde plant met die typische look van de jaren vijftig, zestig en zeventig, levert de anthurium daarmee tegelijk de inspiratie voor nieuwe, aparte manieren van inrichten voor een jonge doelgroep. “Een cult-product”, vindt Wagener daarom. “Iets dat aan de ene kant staat voor traditie, wordt aan de andere kant weer avant-gardistisch. De anthurium is wat mij betreft een heuse herontdekking, met groot vernieuwingspotentieel!”