De stijltrends van 2022 voor de sierteeltsector zijn bekend! Het Bloemenbureau ontwikkelde deze samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster. Het zijn vier stijltrends geworden, die onderling sterk verschillen maar allemaal gebaseerd zijn op de huidige tijdgeest. Lees snel verder en laat je inspireren!

De 4 stijltrends van 2022

De stijltrends van 2022 zijn:

  • Fresh Start
  • Bright and Breezy
  • Traditional Sentiment
  • Wellness Bubble

Lees ook: 7 manieren om je planten mooi neer te zetten

Stijltrend 1: Fresh Start

Na de coronacrisis voelt het alsof we een tweede kans krijgen, waarin duurzaamheid, klimaatoplossingen en ontspullen centraal staan. Een nieuwe, frisse start! En doordat veel mensen nu thuiswerken, ligt er meer nadruk op de inrichting van onze woon- en buitenruimtes. Ons huis heeft tegenwoordig meerdere functies, dus het interieur moet makkelijk te transformeren zijn. Kamerschermen en multifunctionele wanden zijn hier ideaal voor. Bladplanten, bontbladerige en luchtzuiverende planten zorgen voor een gezonde binnenruimte en een frisse uitstraling en zijn ook nog eens makkelijk verplaatsbaar.

 

Stijltrend 1: Fresh Start

 

De basis van stijltrend Fresh Start is wit, gecombineerd met verschillende naturellen. De accentkleuren, zoals groen-, blauw- en roodtinten, komen terug in bloemen en planten en geven de multifunctionaliteit van meubels aan. Als er al patronen zijn, dan zijn ze gebaseerd op natuurlijke structuren, zoals marmerdessins. De gebruikte materialen zijn biobased, gerecycled of recyclebaar. Denk daarbij aan leer, katoen en kurk en aan nieuwe materialen zoals kunststof op basis van algen en mycelium, een zelfgroeiende schimmel.

 

Stijltrend 1: Fresh Start

Stijltrend 2: Bright and Breezy

Er is behoefte aan verbinding, gelijkheid, een gedeelde werkelijkheid, onbaatzuchtig gedrag en inclusiviteit. Na de stressvolle coronaperiode kijken we naar verbindende leiders die onze zorgen wegnemen waardoor we zonder gepieker weer kunnen genieten. En dat onbezorgde genieten doen we in een vrolijk gekleurd interieur. Ongecompliceerde dessins met ruiten, strepen of afbeeldingen van fruit versterken het feestelijke gevoel. Kers op de taart is het groene geluk: bloemen en bloeiende planten geven het interieur dat laatste snufje positieve energie.

 

Stijltrend 2: Bright and Breezy

De kleurkaart binnen stijltrend Bright and Breezy bestaat uit vrolijke en krachtige pasteltinten, zoals roze, blauw, mintgroen en zacht oranje afgewisseld met fellere accenten. Koraalrood speelt een frisse en verzachtende rol en is belangrijk voor zowel bloemen als planten. De gebruikte vormen zijn zoals verwacht vrolijk, feestelijk en een tikje eigenwijs. Dat geldt ook voor de dessins binnen deze stijltrend. Keramiek, gekleurd glas, praktisch kunststof, textiel, raffia en granito zijn materialen die perfect passen binnen Bright and Breezy.

 

Stijltrend 2: Bright and Breezy

Stijltrend 3: Traditional Sentiment

Niet iedereen zit te wachten op verandering. Behoudende mensen zoeken veiligheid in conservatief gedrag, controle en tradities. Binnen deze tendens is het belangrijk om het vertrouwen te herstellen en te zorgen dat het bekende, lokale en het vertrouwde ook een plaats krijgt in deze veranderende wereld. Interieurs binnen deze trend zijn dan ook warm, rijk van kleur en nostalgisch met een twist door het mixen van vintage en oud. Ouderwetse bloeiende planten passen hier perfect bij, net als plantenverzamelingen van verschillende cultivars binnen één soort. Ook boeketten zijn subtiel geschikt met veel aandacht en waardering voor elk afzonderlijk product.

 

Stijltrend 3: Traditional Sentiment

 

Het kleurenpalet binnen deze stijltrend bestaat uit zachte, vergrijsde pasteltinten zoals nude, lila en roze. Daar tegenover staan rijke en donkere kleuren met een geruststellend karakter, waarbij je kunt denken aan bordeauxrood, oker en olijfgroen. Dit zorgt voor een verrassende combinatie van bekende en vernieuwende elementen. Qua dessins zien we (blok)ruitvarianten in een nieuw jasje. Gebruikte materialen zijn keramiek, geslepen gekleurd glas, fluweel, wol, cane webbing, donkere houtsoorten, natuursteen en marmer.

 

Stijltrend 4: Wellness Bubble

Met levensvreugde, creativiteit en humor houden we de moed erin. We vinden ons uiterlijk minder belangrijk, liever steken we energie in onze mentale gezondheid. Hobby’s en amusement krijgen alle ruimte, net als wellness. Het liefst maken we van ons huis een super-de-luxe kuuroord. De combinatie van zachte tinten met transparante materialen en ronde vormen doen denken aan water. Dat helpt ons te ontspannen. De bloemen en planten hebben een frisse uitstraling, zoals het blad van een Aloë Vera. Geverfde bladeren, pluimen, grassen en droogbloemen worden gecombineerd met verse snijbloemen.

 

Stijltrend 4: Wellness Bubble

 

De kleurkaart van stijltrend Wellness Bubble bestaat uit felle pastellen en pastelneontinten. Denk hierbij aan roze- en geeltinten, geflankeerd door pastelgroen en lila. De kleuren worden vaak toegepast op transparante of semitransparante oppervlakten, waardoor een waterig effect ontstaat. Ronde vormen en dessins gebaseerd op vlek- en waterpatronen staan centraal. Ook zien we vervaagde tropische dessins in felle kleuren. De gebruikte materialen zijn: gekleurd glas, hoogglans keramiek, spiegelend materiaal, transparant textiel, semi-transparante folie, papier, glas of kunststof.

 

Stijltrend 4: Wellness Bubble

En, wat denk jij van de stijltrends van 2022? Volg ons op Instagram voor meer inspiratie!