Met het nieuwe jaar in het zicht, is het hoog tijd om naar de groene trends voor 2018 te kijken! Het afgelopen jaar waren de trends Harmonise, Equalise, Energise en Rebel. Maar of deze trends komend jaar ook weer te zien zijn? Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends voor komend jaar op: Punk Rebooted, Re-assemble en Romance 3.0.

Punk Rebooted

De stijltrend Punk Rebooted draait om macht, vrijheid en regels. Dit wordt binnen het interieur doorvertaald naar stoere binnenruimten met scherpe vormen en ruwe, industriële materialen. Alle bestaande regels over het gebruik en toepassing van bloemen en planten mogen overboord.

Je ziet contrasterende kleuren, en veel zwart en rood als statement. Groen, beige en huidskleur verzachten deze felle contrasten. De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Zo worden marmerdessins toegepast op emaille of kunststof. Ook zien we krassen, vlek- en spatdessins.

Kleurenkaart en -verhoudingen

In de tuin zie je Punk Rebooted terug in ruwe stukjes land. De boodschap hierbij is: geef de natuur de vrijheid. Al vervang je bijvoorbeeld maar één stoeptegel door groen. Hierdoor ontstaat een ruwe en rommelige, maar ontspannen buitenruimte.

De planten trend van 2018: Punk Rebooted
Foto: Bloemenbureau Holland

Re-assemble

De stijltrend Re-assemble draait om het creatief combineren van oude en nieuwe onderdelen. Verschillende producten, vormen, kleuren en materialen worden gecombineerd, om steeds weer een andere, speelse uitstraling te creëren. Bloemen en planten spelen hierbij een creatieve rol; hang bijvoorbeeld eens een boeket op.

Het kleurenpalet is divers; fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd. Materialen zijn zowel nieuw als recycled. Denk aan kunststof, natuurlijke materialen, papier, karton en recycled plaatmateriaal. Dessins worden veelal weergegeven in bijzondere kleurencombinaties, zoals een groene panterprint. Ook worden verschillende dessins als een patchwork met elkaar gecombineerd.

Kleurenkaart en -verhoudingen

Ook in de tuin versterken recyclede materialen het nonchalante karakter. Verschillende stijlen, functies, ruimtebelevingen en materialen worden gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat de tuin een flexibel karakter krijgt en nooit af lijkt.

De planten trend van 2018: Re-assemble
Foto: Bloemenbureau Holland
Foto: Bouquet Tales

Romance 3.0

Een combinatie van de aantrekkende economie en de digitale bubbel zorgen voor stijltrend Romance 3.0. Bloemen en planten worden hierbij veelvuldig gebruikt. Dit is terug te zien in grote bloemvormen, volle boeketten, grote planten – zowel bloeiend als groen, soms met een exotische uitstraling.

Rijke materiaalcombinaties zorgen voor een decadente uitstraling. Luxe materialen, zoals fluweel en marmer, worden veelvuldig gebruikt naast hout, glas, koper, keramiek en leer. De materialen hebben een hoge kwaliteit, en soms nog een extra bewerking zoals borduren, printen of verven. De gebruikte kleuren zijn divers en rijk, zowel pasteltinten als intensieve donkere tinten. Veel dessins hebben een florale herkomst, maar ook dierenhuiden worden als inspiratiebron gebruikt.

Kleurenkaart en -verhoudingen

In de tuin zien we een luxe buitenruimte met willekeurige, vol bloeiende borders, glooiende vormen en zachte, comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Luxe materialen zoals marmer worden voor bestrating gebruikt. Ook goud en koper worden nog veelvuldig gebruikt.

Foto: Anthura

Dit waren de groene trends voor 2018! Wil je meer weten over de anthurium, bijvoorbeeld hoe lang hij bloeit of hoeveel soorten er zijn? Via deze link vind je een overzicht van alle vragen & antwoorden.