Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2024 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Gentle Paradox, waarin contrast binnen het interieur centraal staat. Lees snel verder en laat je inspireren.

Stijltrend 2024: Gentle Paradox

Stijltrend Gentle Paradox gaat over contrast. Binnen een rustig interieur staan ronde en zachte vormen centraal, waarbij meubels soms onverwacht van hard materiaal zijn. Harde, gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, alsof ze de harde werkelijkheid proberen te verzachten. Kernwaarden van deze trend zijn dan ook: dromerig, zacht en hard, contrastrijk, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk.

Foto: Bloemenbureau Holland

Gentle Paradox in het interieur

Binnen Stijltrend Gentle Paradox zijn de gebruikte vormen vooral rond en bol. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, waarbij de onderdelen aan elkaar vastgegroeid lijken of vloeiend in elkaar overgaan. Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. Marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen komen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit. Van romantische bloempatronen tot abstracte dessins: het kan allemaal.

Het Gentle Paradox-kleurenpalet is zacht en straalt rust en harmonie uit. Neutrale kleuren en pasteltinten worden afgewisseld met een warme cognackleur. De groentinten komen vooral terug in de bloemen en planten. Bloemen helpen een ruimte te verzachten en dromerig te maken. Bijvoorbeeld door arrangementen in hoeken of overgangen van muur en vloer te plaatsen. Arrangementen zijn wolkig, aan de uiteinden vaak transparant en bevatten ook droogbloemen. Losse bloemen brengen zachtheid met hun vorm of door subtiel overlopende kleuren. Ook voor planten zijn het transparante karakter en zacht blad, in kleur en textuur, belangrijk.

Foto: Diyou

Gentle Paradox in de tuin

Ook in de tuin zien we een contrast tussen hard en zacht. Ronde vormen komen terug in tuinmeubelen, terrassen en borders. Cirkelvormen, niervormen en ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken veroveren de tuin. Het contrast zit in het gebruik van de afgeronde vormen versus de harde materialen. In de beplanting zien we een spannend spel tussen compacte hardere beplanting en zachte wuivende grassen en wolkige planten. Groene planten staan naast bloeiende begroeiing in pasteltinten. Dit laatste versterkt het dromerige beeld dat we ook in het interieur herkennen.

Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2024: Meaningful Earth, Viva la Vida en Playful Construction.