Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2024 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Viva La Vida, dat staat voor vrolijk, uitbundig, vol passie, kleur en expressiviteit. Oftewel: het leven vieren! Lees snel verder en laat je inspireren.

Stijltrend 2024 Viva La Vida

Stijltrend Viva La Vida gaat over het leven vieren. Vergeet minimalisme en dompel het huis onder in kleur, dessins en franjes, met Spanje en Mexico als inspiratiebron. Natuurlijke materialen worden zo toegepast dat ze een decoratieve uitstraling krijgen. Kernwaarden binnen deze trend zijn dan ook: warmte, spanning, vrolijkheid, expressiviteit, kleurrijk, passievol, spicy en decoratief.

Viva La Vida
Foto’s: Leliedesign

Viva La Vida in het interieur

Binnen Viva La Vida zijn de vormen over het algemeen rustig, waarbij het opvallende materiaal de objecten een decoratieve uitstraling geeft. Natuurlijke materialen worden dusdanig toegepast dat ze een decoratieve uitstraling krijgen. Zo zien we decoratieve tegels, mozaïek, gekleurd en gevlochten riet en raffia, textiel met rafels, ruches en franjes, gepigmenteerd hout en smeedijzer met patronen. De gebruikte dessins zijn kleurrijk en heel divers, van klassiek tot modern. Ook hier lijken Spanje en Mexico de inspiratiebronnen.

Bij een trend als deze hoort natuurlijk een warm en uitbundig kleurenpalet. Onmisbaar hierin zijn roze, rood, Viva Magenta (Pantone-kleur van het jaar 2023), oranje en felgeel. Dit zijn de tinten die terug kunnen komen in bloemen, planten en accessoires. De accentkleuren uit het palet zijn zwart, Marsala-bruin en fel-mintgroen. Ook bij bloemarrangementen is kleur het toverwoord. Het liefst uitbundig en feestelijk, in combinatie met volle bloemvormen. Of het nu gaat om volumineuze, volle boeketten of één opvallende bloem: het zijn grote blikvangers. Ook bloeiende kamerplanten zijn meer dan welkom in deze trend.

Foto: Styled by Sabine

Viva La Vida in de tuin

Bij Viva La Vida zien we ook een feestelijke tuin, vol tropische planten in vrolijke tinten. Zuidelijk aandoende patio’s spreken tot de verbeelding en een opengewerkt decoratief smeedijzer maakt een comeback. Vrolijke kleuren vormen een duo met romantiek. Hoe? Door decoratieve elementen in de tuin te verwerken, kleine hoekjes te creëren en weelderig bloeiende Clematis, kamperfoelie, roos en Bougainvillea te planten. Verwelkom passie, romantiek en feestelijke sferen in de tuin of op het balkon.

Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2024: Meaningful Earth, Gentle Paradox en Playful Construction.