Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2024 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Meaningful Earth: een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. Lees snel verder en laat je inspireren!

Stijltrend 2024 Meaningful Earth

Stijltrend Meaningful Earth draait om de aarde: als een symbool voor vruchtbaarheid en als een verbinding met onze geschiedenis. Dit uit zich in een interieur vol bruintinten, ruwe vormen en grove materialen – die vaak milieuvriendelijk of van gerecyclede materialen gemaakt zijn.

Kernwaarden binnen deze trend zijn dan ook: natuurlijk, mystiek, aards, authentiek, historisch, archeologisch, verwildering en milieubewustzijn.

Meaningful Earth
Foto: Anthura

Meaningful Earth in het interieur

Binnen stijltrend Meaningful Earth zien we een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. Denk daarbij aan aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen. De gebruikte materialen zijn grof en vaak milieuvriendelijk of van gerecyclede materialen gemaakt. Denk daarbij aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas. De vormen zijn ruw, grof, onregelmatig en hebben een oer-uitstraling. Ook de dessins zijn natuurlijk, zoals vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. Verder zien we objecten zoals kruiken of beelden terug, zij leggen de link met de roots van onze cultuur.

Ook bloemarrangementen binnen deze trend zijn niet netjes, maar hebben een robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld geplaatst in een glazen bak vol verschillende gekleurde zandlagen, zodat de aarde goed zichtbaar is. Het zal je niet verbazen dat bruintinten de hoofdrol spelen in de kleurkaart voor Meaningful Earth. Voor bloemen en planten is deze kleurkaart aangepast met lichtgeel en zalmtinten, die mooi combineren met donker- en grijsgroen.

Foto: Diyou

Meaningful Earth in de tuin

Ook de tuin en het balkon zien er natuurlijk en bijna ongecultiveerd uit. Objecten zijn grof en onregelmatig van vorm, zoals grillige boomstammen en grove blokken steen. De borders zijn niet aangeharkt maar lijken spontaan te zijn ontstaan, waarbij graspollen, planten en bloemen elkaar speels afwisselen.

Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2024: Viva La Vida, Gentle Paradox en Playful Construction.