Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2023 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Collecting Memories, waarbij het gaat over het koesteren van goede herinneringen. Lees snel verder en laat je inspireren!

Stijltrend Collecting Memories

In een wereld die alsmaar verandert, wordt een thuis waar we de rust vinden om goede herinneringen te koesteren steeds belangrijker. Stijltrend Collecting Memories draait dan ook om rust en harmonie. Kleuren spelen hierin een belangrijke rol. Zo bieden zachte en donkere groentinten troost en veiligheid, en staan lila en roze voor zachtheid, herinneringen en poëzie.

Kernwaarden binnen deze trend zijn dan ook: poëtisch, teer, nostalgisch, geruststellend, met betekenis, vertrouwd, herinneringen, ambacht, met aandacht, harmonisch en verhalend.

Stijltrend Collecting Memories
Foto: Diyou

Lees ook: De woontrends van 2023: organisch, duurzaam en kleurrijk

Collecting Memories in het interieur

Binnen de stijltrend Collecting Memories omringen we ons graag met herkenbare producten die een troostend gevoel geven. De gebruikte vormen zijn nostalgisch en herkenbaar. Veel voorkomende materialen zijn keramiek, porselein, ambachtelijk vlechtwerk, emaille, riet, zink, gietijzer en natuurlijk textiel zoals hout, kurk en leer. De dessins zijn rustig en onopvallend. Ze verwijzen soms naar nostalgische patronen zoals weef- of vlechtwerk.

Belangrijke kleuren binnen deze trend zijn verschillende tinten groen, gecombineerd met lila en roze, omdat deze staan voor herinneringen, zachtheid en poëzie. Bloemen en planten maken dit gevoel van troost en herinneringen compleet. Zo is het bloemwerk teer en poëtisch. In de boeketten lijken alle afzonderlijke bloemen een betekenis te hebben, en samen vormen ze een prachtig gedicht. Ook zien we grillig gevormde planten en plantenpotten, en oudere planten die vergroeid zijn met hun omgeving. Deze geven een unieke uitstraling aan deze trend.

Foto’s: Diyou

Collecting Memories in de tuin

Ook in de tuin zien we harmonie en poëzie terug. Denk aan elegant slingerende paden, transparante borders en intieme terrasjes die uitnodigen om even tot jezelf te komen. De tuinmeubels zijn kleurrijk en bestaan uit nostalgisch vlechtwerk, de planten hebben fijne bladeren en lieflijke bloemen. Verder zien we een grote diversiteit aan bloemen en planten in zachte kleuren, voor een melancholische uitstraling.

Bekijk ook de andere stijltrends van 2023: