Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2023 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Vintage Folklore, waarbij het draait om bewaren, repareren en oplappen. Lees snel verder en laat je inspireren!

Lees ook: Stijltrend Layered Spaces: optimaal gebruik maken van een ruimte

Stijltrend Vintage Folklore

Door de harde samenleving hebben we behoefte aan samenhang en harmonie. Stijltrend Vintage Folklore staat dan ook voor aandacht voor diversiteit en voor de levensduur van een product. Niet weggooien, maar repareren en met liefde weer oplappen is het devies. De invloeden zijn gebaseerd op de Jaren ’70, waar creativiteit, bonte kleuren en bloemen samenkomen.

Kernwaarden van Vintage Folklore zijn dan ook: divers, met respect voor het product, vintage, aandacht voor de levensduur van het product, bonte verzameling, boerse folklore, zelf maken, creatief, jaren ‘70 invloeden en kleine bloemdessins (millefleur).

Vintage Folklore
Foto: Styled by Sabine

Vintage Folklore in het interieur

Stijltrend Vintage Folklore heeft invloeden uit de jaren ’70, uit boerse folklore, handwerk, fijne bloemetjesdessins, maar ook samengestelde producten, gebroken en kapotte vormen alsof ze aan elkaar gelijmd zijn. Dit resulteert in een persoonlijk interieur met een hartelijke, warme uitstraling die uitnodigt. Denk zachte meubels met ronde vormen, gekleurde wandbordjes en patchwork. Gebruikte materialen hebben een knipoog naar de jaren ’70. Jersey, bouclé, ribfluweel, textiel, haak- en breiwerk, fineer, tegels en keramiek zijn daar voorbeelden van. Ook de vormen zijn geïnspireerd op de seventies en op boerse folklore. Handwerk, recycling en upcycling bepalen ook de vormgeving. Voor dessins zien we dezelfde inspiratiebronnen, met door elkaar gebruikte dessins die een harmonieus geheel vormen. Patronen met kleine bloemetjes komen veel voor.

De kleuren binnen deze stijltrend zijn vrolijk en divers, en lijken op het eerste gezicht niet bij elkaar te passen. Verwacht een bont palet met natuurlijke en felle tinten én pastellen naast donkere kleuren. Kortom, een kleurkaart vol mogelijke kleurencombinaties. Boeketten zijn kleurrijk en wild, met details van droogbloemen. Planten staan overal en worden gekoesterd, ook de buitenbeentjes.

Vintage Folklore
Foto: Styled by Sabine

Vintage Folklore in de tuin

Ook buiten zien we een tuin die min of meer spontaan ontstaat door het gebruik van elementen die toevallig voorhanden zijn. Als een patchwork waarvan elk stukje afzonderlijk met liefde en aandacht is gecreëerd. Dit zorgt voor een creatieve tuin of balkon vol met mooie recyclevondsten, waarin iedereen welkom is en waar alles kan en mag. Je vindt er bontgekleurd tuinmeubilair, afscheidingen met een patroon en een gezellige verzameling plantenpotten.

Lees ook: De woontrends van 2023: organisch, duurzaam en kleurrijk