Elk jaar ontwikkelt het Bloemenbureau samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2023 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Ode to Nature, waarbij aandacht voor klimaat en duurzaamheid centraal staan. Lees snel verder en laat je inspireren!

Lees ook: Stijltrend Layered Spaces: optimaal gebruik maken van een ruimte

Stijltrend Ode to Nature

Binnen de stijltrend Ode to Nature is er aandacht voor klimaat en duurzaamheid. Door de klimaatcrisis voelen we ons kwetsbaar tegenover de overweldigende kracht van de natuur. We voelen de urgentie iets aan klimaatverandering te doen, omdat we gevaar lopen. Tegelijkertijd laten we onze affiniteit met de natuur zien: we zijn er tenslotte onderdeel van. Dat zien we terug in de vormgeving in en om het huis.

Kernwaarden binnen deze trend zijn dan ook: natuurlijk, verwilderd, krachtig, organisch, grillig, bio-based, duurzaam, circulair, één met de natuur, vergroeid en verbondenheid.

Ode to Nature
Foto: Diyou

Ode to Nature in het interieur

Binnen stijltrend Ode to Nature lijkt het alsof de natuur ons interieur binnendringt en overneemt. Denk aan wild aandoende binnenborders en banken die van steen lijken, maar van een zacht materiaal zijn. Vormen zijn dan ook organisch, robuust, grillig. Gebruikte materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk – denk aan rotan, klei, hout, natuursteen – en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Gebruikte dessins zijn natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen en dégradé- of overloopeffecten.

Verwacht qua kleur groene, bruine en zachte, natuurlijke tinten in het interieur. Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd, met bruin- en groentinten en een paar verzadigde kleuren voor bloemen en bloeiende planten. Bij bloemen zien we bovendien ook wit terugkomen, maar dat is een uitzondering binnen het kleurenpalet. De bloemen en planten binnen deze trend zijn grillig en natuurlijk van vorm en worden ook op die manier toegepast.

Ode to Nature
Foto: Diyou

Ode to Nature in de tuin

Ook buiten krijgt de natuur vrij spel, met organische en grillige vormen. Tuinen krijgen een verwilderd karakter, met kronkelige half verharde paadjes en wilde borders. Het gebruik van veel verschillende planten en bloemen stimuleert de biodiversiteit. Ook balkons zijn levendig groen, met een overdaad aan planten, zowel horizontaal als verticaal. Hierdoor verdwijn je als het ware in het groen. Ook in de tuin zijn de gebruikte materialen gerecycled of van natuurlijk materiaal. Daarnaast nemen we de natuur mee in het ontwerp. Zo worden boomstammen gebruikt in bankjes of als ‘stepping stones’ in een waterpartij.

Lees ook: De woontrends van 2023: organisch, duurzaam en kleurrijk