Het groen is teruggekeerd in ons interieur alsof we ons weer even wanen in de jaren 70. Je stapt tegenwoordig geen restaurant of kledingwinkel meer binnen zonder een oase van planten en bloemen. Hangende exemplaren, planten in een fles of liggende varianten in een vitrinekast. Je houdt ervan of niet, maar ik wordt er in ieder geval erg gelukkig van.

In een brij aan interieurstijlen zijn er op het gebied van bloemen en planten ook een aantal verschillende trends te signaleren. Bloemenbureau Holland verzorgt de consumentenpromotie van bloemen en planten in Europa en heeft voor 2017 vier verschillende trends vastgesteld, namelijk Harmonise, Equalise, Energise en Rebel. Nu zal je denken, “hartstikke leuk die trends, maar wat kan ik daar dan mee?” Daarom lees je hier hoe je deze trends kunt toepassen in jouw interieur. Helemaal niet ingewikkeld, vooral heel erg leuk!

Harmonise

In een tijd van vertekende beelden en misleidende ervaringen is er grote behoefte aan waarheid en vertrouwen. We maken meer gebruik van onze zintuigen door de verbinding te zoeken met de natuur. Natuurlijke, ronde vormen laten ons tot rust komen en daarbij staat groen centraal. Daarnaast brengen de rustige kleuren als lichtgeel, roze en lila de positiviteit weer terug.

Foto: Anthura

Equalise

De disbalans in de wereld maakt duidelijk dat normen moeten worden bijgesteld om evenwicht te herstellen. In al het geweld is de menselijke maat kwijtgeraakt die juist zorgt voor begrip en verbinding. Als tegenreactie sluiten we ons af voor het grote en focussen we op iets dat klein en vatbaar is. In en rond huis staan kleine bloemen en planten op een voetstuk, ze krijgen een gelijkwaardig status aan alle andere producten. De combinatie van diverse ongebruikelijke materialen en een mix van romantische kleuren en felle kleuren creëren een nieuwe harmonie. Zowel vrouwelijke bloemdessins als mannelijke minimalistische dessins met kleine ruitjes en streepjes, zijn belangrijk.

Energise

We maken ons op voor de nieuwe vooruitgang na de crisis. We omringen ons met bloemen en planten die een symbolische functie hebben. De energie is voelbaar en groenbeleving wordt meer gezien als ultieme leverancier van zuurstof en daarmee leverancier van energie en levenskracht. We creëren een ontspannen en toch actieve plek door fris, krachtig en functioneel met elkaar te combineren. Dat zie je terug in krachtige, strakke bloem- en bladvormen, in opvallende kleurbanen. Energieke kleuren in combinatie met een lichtere of vergrijsde tint staan hierin centraal. Dit biedt genoeg mogelijkheden om een fijn exemplaar te vinden in de stijl van jouw interieur.

Rebel

In deze tijd waarin veel spanningen zijn en ellende op ons afkomt, is een uitlaatklep nodig. Er is behoefte aan een humoristische kijk op ernstige zaken. We zien een sfeer ontstaan met kleur, vrolijkheid en gekkigheid. Bloemen en planten zijn mooie producten om deze behoefte in te vullen, door het gebruik van onverwachte kleurcombinaties en vormen. Standaardregels worden los gelaten en zo kom je tot de meest creatieve uitingen. Alles kan, alles mag!

Foto: Bloemenbureau Holland

Bron: Bloemenbureau Holland http://www.bloemenbureauholland.nl/perskalender/groenbranche-trends-2017-bekend