Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden afgelopen jaar samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends voor 2018 op: Punk Rebooted, Re-assemble en Romance 3.0. In een serie van drie artikelen zullen we deze trends toelichten, zodat je er met extra veel inspiratie mee aan de slag kunt!

Lees ook: Dit zijn de 3 groene trends voor 2018

Stijltrend Punk Rebooted

De eerste stijltrend komt voort uit een verschuiving van de macht. Omdat we aan veel regels moeten voldoen maar weten niet wie die regels morgen maakt, raakt ons gevoel voor vrijheid in de knel. Dit maakt opstandig en onrustig, wat voor een maatschappelijk rauw en stoer randje zorgt.

De planten trend van 2018: Punk Rebooted
Foto: Bloemenbureau Holland

Interieur

Bij Punk Rebooted draait het dus om macht, vrijheid en regels. Het interieur heeft een stoer uiterlijk, dat zich niet houdt aan gewoontes en regels. De gevestigde orde wordt op ruwe wijze aan de kant geschoven, en het gaat om het opeisen van de aandacht van de kijker. Dit wordt ook doorgevoerd in het gebruik van bloemen en planten: alle bestaande regels gaan overboord. Scherpe en puntige elementen maken de styling compleet.

De planten trend van 2018: Punk Rebooted
Foto: Bloemenbureau Holland

Kleurgebruik

Om de aandacht op te eisen, worden bij Punk Rebooted veel contrasterende kleuren gebruikt. Zwart, rood, graffiti, grillig en puntig worden afgewisseld met metaal en het groen van bloemen en planten. De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Zo worden marmerdessins toegepast op emaille of kunststof. Ook zien we krassen, vlek- en spatdessins.

Kleurenkaart en -verhoudingen

Tuin

In de tuin zie je Punk Rebooted terug in ruwe stukken land waar de natuur onverwacht de aandacht opeist. De boodschap hierbij is: geef de natuur de vrijheid. Hierdoor ontstaat een ruwe en rommelige, maar ontspannen buitenruimte. Je kunt je tuin hier een handje bij helpen door bijvoorbeeld een stoeptegel door groen te vervangen, wat staalwerk van de bouwplaats als troon voor je (opvallend gekleurde) planten of bloemen gebruiken, of kippengaas als omheining gebruiken. Alles mag, als het maar opvalt!

De 3 groene trends van 2018
Foto: Bloemenbureau Holland

Meer inspiratie nodig? Bekijk dit Punk Rebooted Pinterest bord