Of het nu gaat om kleding, huishoudelijke artikelen, bloemen of planten; trendwatcher Sandra Könings kijkt er altijd nét wat anders naar. Steeds zoekend naar mogelijkheden producten zo mooi mogelijk te maken. Van de eerste dag dat ze kunstacademie verliet is Sandra (1959) bezig met consumentgericht denken. Doordat ze haar eigen smaak voor 100% kan uitschakelen, kan ze zich moeiteloos verplaatsen in de meeste uiteenlopende doelgroepen. Kinderen, mannen of vrouwen? Sandra schakelt makkelijk van de ene groep naar de ander. En ook binnen zo een groep kan ze zich goed verplaatsen. Dus draagt ze het ene moment de pet van de conservatieve knutsel-moeder en twee tellen later die van de meest opvallende blingbling vrouw.

De nieuwe verlichting

Die ‘open’ en 360 graden brede blik stelt haar in staat om trends aan te zien komen. En bedrijven daarover te adviseren. Twee keer per jaar stelt ze een trendboek samen en daarover geeft ze ook lezingen. Ook voor het nieuwe jaar heeft ze weer een aantal ontwikkelingen op een rij gezet. Sandra: “De algemene tijdgeest is ‘de nieuwe verlichting’. Door allerlei nieuwe technieken, denk o.a. aan led-lampen, gaat licht een voorname rol spelen. Maar daarmee ook reflectie. Dat betekent dat bijvoorbeeld spiegels in allerlei vormen en soorten een trend gaan worden.”

Gekkigheid

Haar visie voor 2015 heeft Sandra uitgewerkt in een zestal thema’s die allemaal met de letter ‘c’ beginnen. Zo schetst ze onder ‘comic book’ de nieuwe gekkigheid, met opvallende brillen en gek doen met ‘selfies’ met je telefoon. En onder ‘comfy care’ verstaat ze een knusse, lieve verwenwereld waarin pastelkleuren en zachtheid de boventoon gaan voeren.

Plant met reflectie

Anthuriumliefhebbers gaan een mooi 2015 beleven, want die plant past in de ogen van Sandra perfect bij de tijdgeest. “Het is een plant die enorm glimt en waar veel reflectie in zit. Dat sluit naadloos aan.” Felle rode exemplaren passen goed in het tijdsbeeld, evenals pastelkleurige soorten. En verder voorziet Sandra dat gekleurde anthuriums het goed gaan doen. ‘City jungle’ is een van haar thema’s en daarin past zo’n gekleurde plant met veel kleurverloop uitstekend. “Een blauwe anthurium bijvoorbeeld, met meerdere kleuren in het blad. Prachtig toch? Als een papegaai, waarbij je je afvraagt ‘uit welke jungle kom jij?”.

Sandra Könings werkte voor o.a. Peek & Cloppenburg en WE. Sinds 2006 heeft ze haar eigen bureau Trendlogic. Ze adviseert o.a. ETAM, HEMA, kwekers en supermarkten. Samen met ontwerpers levert ze een collectie of design passend bij het merk. www.trendlogic.nl