Van Londen tot Parijs; trendwatcher Alex Speelman ziet opvallend veel woon- en kledingwinkels die weer volop planten gebruiken voor hun styling. En anthurium doet het daarbij goed als ‘rustbrenger’. “Na al het snelle gedoe willen we nu weer wat rust, we willen ons weer kunnen vervelen.”

Van Londen tot Parijs; trendwatcher Alex Speelman ziet opvallend veel woon- en kledingwinkels die weer volop planten gebruiken voor hun styling. En anthurium doet het daarbij goed als ‘rustbrenger’. “Na al het snelle gedoe willen we nu weer wat rust, we willen ons weer kunnen vervelen.”

De 63-jarige designer van B&C Raamdecoratie (5 vestigingen in Europa, 600 medewerkers) is net terug uit Mexico. Hij reist de hele wereld over, op zoek naar de nieuwste trends. Momenteel is hij bezig met de trends voor volgend jaar, die hij vervolgens deelt met o.a. woninginrichters, warenhuizen, inkopers en uitgevers.

Koffiezetten

Alex:“Eén van de voornaamste trends in de razendsnelle wereld van nu, is dat we meer rust willen. Gewoon weer op je gemak koffiezetten met een filter, en dan even rustig zitten en zomaar wat voor je uit kijken. Dat gevoel van toen vinden we weer leuk. In het oudste warenhuis van Londen heb ik onlangs met genoegen een tijdje in de rij gestaan voor knippen en scheren bij de barbier.”

Dankbare plant

Passend bij de trend is dat bepaalde planten een soort van revival beleven. “Mijn moeder had een rode Anthurium staan, en daar denk ik nog met veel plezier aan terug.” Behalve dat jeugdsentiment zijn er nog andere redenen waarom de designer Anthurium goed vindt passen bij het huidige tijdsgewricht. Het feit dat het een dankbare plant is bijvoorbeeld, die lang blijft staan. En wat hem ook charmeert is het feit dat hij ‘m nooit in zijde of kunststof ziet: “Daar ben ik fel tegen, ik hou van écht. En ‘echt’ hoort ook bij de hedendaagse trends.”

Eigentijdse twist

En wat daar ook bij hoort is om de Anthurium een eigentijdse twist te geven. Alex: “Je moet de plant wel wat ‘body’ geven. Dus zet ‘m in een groep bij elkaar, waarmee het stoere karakter van de plant goed naar voren komt. In canvaszakken bijvoorbeeld, of een stuk of tien bij elkaar in een opvallende kruiwagen. Ik zou dan kiezen voor witte Anthuriums, want die vind ik persoonlijk het mooist.”

Bekijk de website, www.bece.com