Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden eind vorig jaar samen met trendwatcher Aafje Nijman drie groene trends voor 2018 samen: Punk Rebooted, Re-assemble en Romance 3.0. En nu de zomer steeds dichterbij komt, kunnen we niet wachten om die trends in de tuin terug te zien! In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je de 3 groene trends van 2018 in je tuin kunt verwerken.

Punk Rebooted

De Punk Rebooted-trend draait om macht, vrijheid en regels. Dit wordt binnen het interieur doorvertaald naar stoere binnenruimten met scherpe vormen en ruwe, industriële materialen. Contrasterende kleuren worden met elkaar gecombineerd, zoals zwart en rood als statement, en groen, beige en huidskleur om te verzachten. In de tuin is de boodschap van deze trend: geef de natuur de vrijheid. Al vervang je bijvoorbeeld hier en daar maar een of twee stoeptegels door een plant of grasmat. Je ziet veel ruwe stukjes land, waardoor een ruwe en rommelige, maar ontspannen buitenruimte ontstaat.

De 3 groene tuintrends van 2018
Foto: Bloemenbureau Holland

Re-assemble

Bij stijltrend Re-assemble wordt oud en nieuw creatief gecombineerd. Verschillende producten, vormen, kleuren en materialen worden gebruikt om steeds weer een andere, speelse uitstraling te creëren. Ook in de tuin versterken nieuwe en recyclede materialen het nonchalante karakter. Denk hierbij aan kunststof, natuurlijke materialen, papier, karton en recycled plaatmateriaal. Verschillende stijlen, functies, ruimtebelevingen en materialen worden gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat de tuin een flexibel karakter krijgt en nooit af lijkt, en levert een grote diversiteit aan planten op. Het hoeft geen van te voren ontworpen geheel meer te zijn, waardoor je altijd nog dingen kunt veranderen. Het kleurenpalet van Re-assemble is divers; fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd.

De 3 groene tuintrends van 2018
Foto: Bloemenbureau Holland

Romance 3.0

Stijltrend Romance 3.0 komt voort uit een combinatie van de aantrekkende economie en de digitale bubbel. Bloemen en planten worden hierbij veelvuldig gebruikt. Denk aan grote bloemvormen, volle boeketten, grote planten – zowel bloeiend als groen, en soms met een exotische uitstraling. In de tuin zien we een luxe buitenruimte met willekeurige, vol bloeiende borders, glooiende vormen en zachte, comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Luxe materialen zoals fluweel worden veel gebruikt naast hout, glas, koper, keramiek en leer. Voor bestrating wordt bijvoorbeeld marmer gebruikt, wat zorgt voor een decadente uitstraling. De gebruikte kleuren zijn divers en rijk, zowel pasteltinten als intensieve donkere tinten. Veel dessins hebben een florale herkomst, maar ook dierenhuiden worden als inspiratiebron gebruikt.

De 3 groene tuintrends van 2018
Foto: Bloemenbureau Holland

Welke van deze groene trends van 2018 wil jij in jouw tuin terug laten komen? Voor meer inspiratie kun je op Pinterest kijken.