Het plantenasiel: een duurzame manier om met planten om te gaan
Heb je een dode plant in huis? Het overkomt de beste. We hebben allemaal wel eens niet zo goed voor een plant gezorgd. Te veel water, te weinig zon of te dicht bij de verwarming. Maar gooi ‘m niet weg! Er is namelijk een plek waar je ‘m naar toe kunt brengen: het plantenasiel. Hier worden afgedankte planten opgevangen en opgelapt. Een duurzame manier om met planten om te gaan dus! Lees er in dit artikel meer over.
Wat is een plantenasiel?
Als je een dode plant hebt – of planten die niet meer in je huis passen – kun je ze gratis naar het plantenasiel brengen. Hier zorgen vrijwilligers ervoor dat planten de juist verzorging krijgen, zodat ze weer tot leven komen. De planten blijven hier zo lang ze nodig hebben. Daarna zijn ze klaar voor adoptie! Je kunt hier dus ook naartoe om een plant te adopteren. In ruil hiervoor kun je een donatie doen, zodat de vrijwilligers potgrond en andere benodigdheden voor de planten kunnen kopen.
Ook leuk: als je een plant naar het plantenasiel brengt, mag je meestal ook een nieuwe uitkiezen!
Waar vind ik een plantenasiel?
Op veel plekken in Nederland zit een plantenasiel. Denk aan Alkmaar, Delft, Eindhoven, Leiden en Utrecht. Benieuwd of er in jouw buurt een plantenasiel zit? Google op plantenasiel + jouw woonplaats en je krijgt meteen het adres te zien! Soms moet je van tevoren een afspraak maken, soms kun je gewoon binnenlopen. Check dit dus van tevoren even.
Planten verzorgen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom nog even een aantal verzorgingstips op een rij:
- Anthuriums – ook wel bekend als flamingoplant – staan het liefst zo licht mogelijk, maar ze houden niet van direct zonlicht.
- In de winterperiode kun je de potanthurium het beste een keer per week water geven. ’s Zomers mag je haar best wat vaker water geven, twee keer per week is dan voldoende.