Naast haar decoratieve uiterlijk en bescheiden verzorgingswensen, zijn er nog meer leuke feiten over de anthurium die je misschien nog niet wist. Toch leuk als je tijdens het volgende diner bij jou thuis, net even iets meer kan vertellen over deze bijzondere planten.

De anthurium is de langst bloeiende kamerplant

Anthuriums bloeien het hele jaar door. Met haar minimale verzorging en maandenlange bloei, is de anthurium een uitstekende keuze voor beginnende planteneigenaren. Door de anthurium ongeveer een halve glas water per week te geven, kun je gerust acht weken genieten van haar gekleurde bloemen. Zijn de bloemen uitgebloeid? Dan komen er gewoon weer nieuwe bloemen in. Bij elk nieuw blad groeit er namelijk een nieuwe bloem.

Het gekleurde, hartvormige schutblad is niet de bloem

De bloeiwijze van de anthurium bestaat uit een bloemkolf en een schutblad. De echte bloemetjes van de anthurium bestaan uit kleine bobbeltjes op de kolf – oftewel de spadix – maar het is juist het opvallende schutblad dat door zijn kleur en vorm de aandacht trekt. Het schutblad heeft als functie de bloem te beschermen.

De anthurium staat voor exotische schoonheid

In de vorm van de anthuriumbloem – of eigenlijk schutblad – is een hart te ontdekken. Door haar open, unieke hartenvorm en langhoudende karakter, staat de anthurium letterlijk symbool voor exotische schoonheid. Zij komt in vele prachtkleuren zoals choco, bordeaux, cerise, groen, roze, wit en rood.

De anthurium bestaat uit meer dan 600 soorten

Anthurium is een groot plantengeslacht uit tropisch Amerika dat bestaat uit 600 soorten. De bekendste soorten zijn de lakanthurium (Anthurium andreanum) en de flamingoplant (Anthurium scherzerianum). Deze zijn zowel als potplanten verkrijgbaar als in snijbloemen. Ze zijn herkenbaar aan de kleurrijke verschijning met tropische uitstraling.

De naam anthurium komt uit Griekenland en betekent staartbloem

De geslachtsnaam anthurium is een afgeleide van het Griekse ‘Anthos’ en ‘Oura’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘bloeistaart’. De naam is toepasselijk vanwege de bloeiwijze. Deze bestaat uit een schutblad en de kolf, waarop de bloemen zich bevinden. Door deze bloeiwijze behoort de anthurium tot het geslacht van de Aronskelkachtigen (Araceae). De anthurium staat ook bekend als de Flamingo Flower, vanwege de unieke vorm en haar uitstekende spadix.

Meer weten over anthuriums? Lees hier meer over haar afkomst en oorsprong.