Plaatsing is alles als het gaat om het succesvol verzorgen van een anthurium. Deze tropische schoonheid gedijt het beste onder de juiste lichtomstandigheden. Maar wist je dat het raam waar je je anthurium voor zet een groot verschil maakt? In dit artikel duiken we in de details van hoe de positie ten opzichte van verschillende windrichtingen – noord, oost, zuid, of west – invloed heeft op de groei en bloei van je anthurium.

Anthuriums en licht

Anthurium voor een raam op het noorden

Een raam op het noorden biedt doorgaans het minste directe zonlicht, wat betekent dat je anthurium hier minder snel verbrandt. Deze standplaats is ideaal voor de anthurium, vooral in de zomer, wanneer direct zonlicht te intens kan zijn. Je kunt de plant relatief dicht bij het raam plaatsen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over zonnebrand. Let er wel op dat in de winter, wanneer het daglicht nog minder is, je anthurium voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

Lees ook: Wat te doen wanneer anthurium bloemen groen blijven?

noord oost zuid west
Foto: Anthura

Anthurium voor een raam op het oosten

Een raam op het oosten krijgt ochtendzon, wat over het algemeen zacht en minder intens is. Dit maakt het een goede plek voor je anthurium, omdat het zorgt voor voldoende licht zonder dat het risico van zonnebrand groot is. De ochtendzon is ideaal om de plant energie te geven voor de dag, terwijl het indirecte licht gedurende de rest van de dag helpt om de bladeren gezond te houden.

Anthurium voor een raam op het zuiden

Een raam op het zuiden ontvangt de meeste zon gedurende de dag, wat betekent dat je voorzichtig moet zijn met de plaatsing van je anthurium. Te veel direct zonlicht kan leiden tot gele of verbrande bladeren. Als je je anthurium toch voor een zuidelijk raam wilt zetten, zorg er dan voor dat je de plant iets verder van het raam plaatst of gebruik een gordijn om het licht te filteren. In de winter, wanneer de zon minder krachtig is, kan deze standplaats echter wel gunstig zijn.

Foto: Anthura

Anthurium voor een raam op het westen

Een raam op het westen biedt middag- en avondzon, wat in de zomer behoorlijk intens kan zijn. Hoewel de anthurium wat zonlicht kan verdragen, kan te veel ervan stress veroorzaken, wat leidt to bruine bladeren. Deze positie is het beste geschikt als je het licht kunt filteren, bijvoorbeeld met een vitrage. In de herfst en winter kan het een uitstekende plek zijn, omdat de zonnestralen minder sterk zijn.

Lees ook: Waar moet een anthurium staan? 4x de beste standplaats

Het kiezen van de juiste plek voor je anthurium is essentieel voor een gezonde, bloeiende plant. Door te begrijpen hoe de verschillende windrichtingen – noord, oost, zuid en west – en de intensiteit van zonlicht je plant beïnvloeden, kun je ervoor zorgen dat je anthurium altijd in optimale omstandigheden staat. Met de juiste plaatsing geniet je het hele jaar door van prachtige bloemen en gezonde bladeren!