Anthuriums zijn prachtige planten, die bekendstaan om hun kleurrijke bloemen en glanzende groene bladeren. Maar soms kan een anthurium bruine bladeren krijgen. Dit is een teken dat de plant niet optimaal verzorgd wordt. Benieuwd waarom jouw anthurium bruine bladeren krijgt en hoe je dat oplost? Lees dan snel verder.

Waarom krijgt mijn anthurium bruine bladeren?

Er kunnen diverse oorzaken zijn, we lichten ze per stuk toe.

Te veel direct zonlicht

Als een anthurium in direct zonlicht staat, is de kans groot dat deze bruine bladeren krijgt. Anthuriums zijn namelijk gevoelig voor direct zonlicht en de bladeren kunnen hierdoor verbranden. Dit kan leiden tot bruine bladeren of zelfs een dode plant. Zet een anthurium dus altijd in indirect zonlicht. Als je merkt dat de bladeren van je anthurium toch bruin beginnen te worden, is het belangrijk om actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Lees ook: Het verschil tussen direct en indirect zonlicht uitgelegd

Te veel water geven

Een andere mogelijke oorzaak van bruine bladeren is te veel water geven. Anthuriums hebben maar één à twee keer per week een scheutje water nodig. Als je de plant te veel water geeft, kan er een laagje water ontstaan dat leidt tot wortelrot, een veelvoorkomend probleem bij overbewatering. Wortelrot verstoort de normale opname van voedingsstoffen en water door de plant, wat op zijn beurt kan resulteren in bruine bladeren. Het is dus van cruciaal belang om de watergift te controleren en te matigen, vooral als de plant in een vochtige omgeving staat. Voel altijd eerst even aan de potgrond voordat je een anthurium water geeft, en vermijd overmatig water geven om het risico op wortelrot en bruine bladeren te minimaliseren.

anthurium bruine bladeren

Te weinig water geven

Maar ook te weinig water geven kan leiden tot een anthurium met bruine bladeren. Als de plant te weinig water krijgt, kan deze uitdrogen, waardoor de bladeren beschadigd raken en bruin worden. Het is essentieel om de juiste balans te vinden in de watergift om uitdroging te voorkomen. De waterbehoefte van een anthurium kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de pot, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk om regelmatig de potgrond van de plant te controleren. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Door deze eenvoudige maar cruciale stap in de gaten te houden, kun je voorkomen dat je anthurium bruine bladeren ontwikkelt door uitdroging.

Lees ook: Hoe laat je een anthurium opnieuw bloeien?