Een van de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van anthuriums is te veel watergeven. Want als je een anthurium te veel water geeft, kunnen de wortels gaan rotten. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer moet je een anthurium watergeven? En hoe vaak? En hoeveel? In dit artikel lees je alle antwoorden en tips: eerste hulp bij watergeven!

Eerste Hulp bij Watergeven

Wanneer moet je een anthurium watergeven?

Voordat je de gieter erbij pakt, is het verstandig om even te voelen of de aarde niet nog nat is. Want zoals gezegd: als een anthurium te veel water krijgt, kunnen de wortels gaan rotten. Wortelrot ontstaat namelijk door stagnerend water. Steek je vinger zo’n 2 cm diep in de potgrond en haal ‘m eruit. Blijft er aarde aan je vinger kleven? Dan heeft de anthurium nog genoeg water. Voelt de aarde droog aan? Geef ‘m dan wat water. Doe dit het liefst ’s avonds, want op hete zomerdagen verdampt het water sneller.

Lees ook: De 4 meest gemaakte fouten bij het verzorgen van anthuriums

Hoe geef je een anthurium water?

Als de aarde van je anthurium droog aanvoelt, geef je ‘m wat water. Geef je plant altijd bij de wortels water en nooit op het blad. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel water geeft, kun je onderstaande tip volgen. Door de anthurium met kweekpot en al in een terracotta pot te zetten, kan de plant zelf bepalen wanneer hij meer water opneemt.

@anthuriuminfo

A simple but effective change! #plantwatering #planthack #anthuriumplant

♬ original sound – TAI

Hoe vaak moet je een anthurium watergeven?

Het is belangrijk om de watergift aan te passen aan de behoeften van de plant en de omgevingsomstandigheden. In de wintermaanden is de verdamping over het algemeen lager, waardoor de plant minder water nodig heeft. Eén keer per week water geven is dan voldoende om de grond vochtig te houden. In de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en de luchtvochtigheid kan toenemen, kan de plant meer water nodig hebben om uitdroging te voorkomen. In deze periode is het raadzaam om de plant twee keer per week water te geven, maar controleer altijd de vochtigheid van de grond voordat je water geeft om overbewatering te voorkomen.

anthurium watergeven

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium plant of snijbloemen?