Je kent het vast wel. Je koopt een mooie anthurium, in de hoop op veel bloemen. Maar helaas, op een aantal kleine bloemetjes na blijven ze achterwege. Je wilt de anthurium niet meteen weggooien, maar vindt een lege plant ook een beetje suf staan. Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen! In dit artikel leggen we uit hoe je je anthurium weer in bloei kan krijgen.

Hoe krijg ik mijn anthurium weer in bloei?

Een goede verzorging is de basis, en daarnaast stimuleert snoeien de groei en bloei. Het is belangrijk om te weten dat alleen gezonde planten zullen bloeien. Zoek dus altijd goed uit wat de beste verzorging en standplaats voor een specifieke plant is. Houdt de plant van direct zonlicht of juist niet? En hoe vaak heeft hij water nodig? De ene plant doet het heel goed op een super droge grond, terwijl een andere juist meer van een licht vochtige grond houdt. Als je op deze dingen let, zal je plant goed bloeien.

Daarnaast moet je weten dat snoeien niet alleen de groei stimuleert, maar in veel gevallen ook de bloei. Dus ga lekker aan de slag met de snoeischaar, want planten kunnen veel meer hebben dan je misschien denkt!

Hoe krijgt een anthurium meer bloemen?

Een anthurium plant maakt het hele jaar door nieuwe bloemen aan. Meestal gaat dit in een cycli van drie maanden bloei, een aantal maanden geen bloei en dan weer drie maanden bloei.

Als jouw anthurium al een tijdje geen nieuwe bloemen geeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Geef je plant een lichte(re) standplaats, maximaal één keer in de week water en eventueel een klein beetje extra anthurium voeding. In het vroege voorjaar geef je zes weken tot twee maanden geen voeding en iets minder water. Als het warmer en zonniger wordt, geef je weer wat meer water en begin je met de voeding. Dit zorgt er meestal vrij snel voor dat de anthurium nieuwe bloemen aanmaakt.

Anthurium verpotten

Is jouw anthurium te groot geworden voor de pot, dan is verpotten een goed idee. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat de lichtere dagen de knopvorming stimuleert. Zet haar in een plantenbak waarbij de diameter minimaal twintig procent breder is dan de vorige en gebruik hiervoor speciale anthurium potgrond. Als je toch gaat verpotten, meng dan direct een beetje anthuriumvoeding zodat de plant weer even vooruit kan.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium?