Bloemen zet je op water, planten in een pot. Dat is de meest gangbare manier. Maar sommige planten kun je dus ook op water zetten! Het is een trend op het gebied van planten, en laat ze van een hele andere kant zien. Wil je weten welke planten groeien in water, en hoe dat precies werkt? In dit artikel vertellen we er meer over.

Wat is hydroponie?

Hydroponie is een vorm van hydrocultuur. Dat betekent dat je planten laat groeien in water, in plaats van hydrokorrels. Een van de vormen van hydroponie is het uitspoelen van de wortels en de plant in water zetten. Daar is de anthurium erg geschikt voor. Spoel de wortels van de anthurium onder een lauwwarme kraan goed uit, zodat er geen aarde meer aan de wortels zit. Anders kunnen ze gaan rotten, en dat wil je voorkomen. Vul vervolgens een mooie glazen vaas met water, en zet de anthurium plant erin. Op deze manier kun je de wortels van de plant mooi zien groeien, en hoef je haar zelden meer water te geven. Mooi én praktisch, dus!

Lees ook: 4 DIY ideeën met anthurium bloemen en planten

Welke planten groeien in water?

Helaas zijn niet alle planten geschikt voor hydroponie, maar wel veel. We noemen er een aantal:

  • Anthurium
  • Klimop
  • Monstera
  • Philodendron
  • Advocadopit
  • Basilicum
  • Rozemarijn
  • Lavendel
  • Salie

Hoe je je anthurium in water laat wortelen

Om de anthurium kamerplant op water te zetten, neem je de plant uit de pot en schud je de grond zo veel mogelijk uit de kluit weg. Door daarna met je vingers door de wortels te woelen haal je nog meer aarde weg. Spoel dan onder de kraan de rest van de aarde weg in een emmer. Daarna kan de plant in een vaas die je vult met (regen) water tot de wortels helemaal onder staan. Regenwater vinden planten veel lekkerder dan kraanwater. Dit water is zachter en bevat minder kalk en zouten en dat is beter voor je planten. Zo heb je een hele hippe versie van de plant. Het ziet er leuk en trendy uit en je kan ook nog eens de wortels zien groeien. Je kunt een kant-en-klare anthurium op water hier online bestellen.

 

Verzorgingstips

Dat je een plant op water zelden meer water hoeft te geven, betekent niet dat je er helemaal niet meer naar hoeft om te kijken. Gebruik het liefst bronwater, want dat zit vol mineralen waar de plant extra van gaat groeien. Ook voorkom je hiermee kalkaanslag in de vaas. Ververs het water eens in de vier weken, en let er in de tussentijd op dat er voldoende water in de vaas zit. Je kunt een druppeltje kamerplantenvoeding aan het water toevoegen, zodat de kleur van de bladeren extra mooi worden. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium?