Anthuriums staan graag zo licht mogelijk, maar niet in direct zonlicht. Als de plant op een te donkere plek staat, zal zij minder bloemen geven. Maar wat is indirect zonlicht nou eigenlijk? In dit artikel leggen we het verschil tussen direct en indirect zonlicht uit, zodat jij voortaan gemakkelijk de beste standplaats voor je anthurium kunt vinden!

Het verschil tussen direct en indirect zonlicht

Omdat licht een van de belangrijkste factoren is bij het verzorgen van planten, is het handig om te weten wat de voorkeuren van de plant zijn. Zo kan een plant behoefte hebben aan direct zonlicht, indirect zonlicht en schaduw. Ook is het handig om na te gaan wat voor soort licht je in huis hebt. Ramen die in verschillende richtingen zijn gericht, krijgen namelijk verschillende soorten licht binnen.

Direct zonlicht

Direct licht komt normaal gesproken uit het zuiden of westen, waar de zon overdag het sterkst is. Vraag je af waar de zon op het warmste moment van de dag (de middag en vroege avond) staat. Gedurende deze tijd zullen de planten in ramen op het zuiden of westen meer dan vier uur direct licht ontvangen – zolang je geen gordijnen of raamfolie hebt.

Indirect zonlicht

Met indirect licht bedoelen we een plek waar de plant wel dichtbij een raam staat, maar niet of bijna niet in de volle zon. Bijvoorbeeld in een raam op het noorden, of een paar meter van een raam op het zuiden. Ook kunnen gordijnen of raamfolie zonlicht filteren, waardoor het wel licht doorlaat maar het felle zonlicht tegenhoudt.

Veel tropische planten, zoals de anthurium, houden van een standplaats met indirect licht. In het regenwoud staan ze namelijk vaak onder de bladeren van hoge bomen, die het directe zonlicht tegenhouden.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium plant?