De zomer is begonnen en daarmee is de vakantieperiode ook aangebroken. Grote kans dus dat iemand jou vraagt zijn of haar planten te verzorgen terwijl diegene op vakantie is. Maar vergis je niet, een taak als plantenoppas is belangrijker dan je misschien denkt! Je wilt natuurlijk niet dat de bewoner thuiskomt in een huis vol dode planten. Lees daarom onderstaande tips, zodat dat in ieder geval niet gebeurt.

Lees ook: Zo overleven je planten de vakantie: 3 tips

Hier moet je op letten als je iemands planten verzorgt

Allereerst: zeg nooit meteen ja als je als plantenoppas gevraagd wordt. Vraag eerst even wat deze taak voor diegene precies inhoudt en hoeveel planten hij of zij heeft. De één heeft namelijk maar twee planten en wil dat ze gewoon een scheutje water krijgen, terwijl de ander in een urban jungle vol bijzondere planten woont die allemaal een eigen gebruiksaanwijzing hebben. Zorg dat jullie verwachtingen overeenkomen.

Ten tweede: vraag of de vakantieganger voor vertrek alle planten bij elkaar wil zetten, zodat jij niet door het hele huis op zoek naar planten hoeft. Dit scheelt je tijd én het risico dat je een plant over het hoofd ziet. Daarnaast kunnen de planten samen een hogere luchtvochtigheid creëren, en daar houden ze van!

En ten derde: controleer altijd de aarde van een plant voordat je ‘m water geeft. Vaak geven mensen planten water zonder te checken of de grond droog is, waardoor de planten al snel te veel water krijgen en de wortels kunnen gaan rotten. In de video hieronder zie je een handige truc om erachter te komen of een plant water nodig heeft of niet:

@anthuriuminfo

The best quick plant water tip! #planthack #planttipsandtricks #plantentiktok #plantsoftiktok #plantenvoeding #anthuriumplant #houseplantcare

♬ For Love – Jeff Kaale

Lees ook: Anthurium verzorging: 4 dingen die je níet moet doen