Elk jaar ontwikkelt Bloemenbureau Holland samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster een aantal stijltrends voor de sierteeltsector. De Groenbranche Trends voor 2025 zijn vier stijltrends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. In dit artikel kijken we naar stijltrend Unique Utopia, dat draait om luxe, grootsheid, kleurrijk en imposant zijn. Lees snel verder en laat je inspireren!

Groenbranche Trends 2025: Unique Utopia

Stijltrend Unique Utopia draait om plezier, creativiteit en vrijheid. Het uitgangspunt voor deze trend is dat de verschillende crises ons naar de keel grijpen en een domper zetten op het dagelijkse leven. Deze beklemmende toestand willen we op de korte termijn ontvluchten, dus rekken we grenzen een beetje op. Unique Utopia verbeeldt dit sentiment: luxe, grootsheid, kleurrijk en imposant zijn.

Kernwaarden van deze trend zijn dan ook: luxe, tropisch, zinderend, spannend, uitvergroot, kleurrijk, warm en decoratief.

Unique Utopia
Foto: Bloemenbureau Holland

Unique Utopia in het interieur

In het Unique Utopia interieur zien we dit sentiment duidelijk terug. Er ontstaat er een binnenwereld waarin alles groter en fantasierijker is dan normaal. Tropische sferen ontstaan door inspiratiebronnen als vlinders en vogels. Typische Unique Utopia-vormen zijn organisch, waanzinnig decoratief en vaak uitvergroot. Vlindervormen, maar ook blad- en bloemvormen zien we veel terug, ook in de dessins. Aangevuld met afbeeldingen van tropische vogels, zijn flora en fauna duidelijk een inspiratiebron. Patronen zijn bovendien uitvergroot en fantasierijk. Het zal je niet verbazen dat luxe materialen, zoals gekleurd glas, geglazuurd keramiek, voile en fluweel ruim baan krijgen, naast meer ingetogen soorten hout, papier en karton.

Exotische boeketten zijn vol, kleurrijk en fantasierijk gevuld met bijzondere bloemencombinaties. Wat denk je van pioenen met Protea of een orchidee met een decoratieve parkiettulp? Kamerplanten zijn in deze stijltrend groot, indrukwekkend en stralen een sterke exotische sfeer uit, zowel groen als bloeiend.

Foto: Anthura

Lees ook: Groenbranche Trends 2025: Slow Life

Het kleurenpalet

Bij een trend als deze hoort een kijk-mij-eens-kleurenpalet. De basis is nog vrij neutraal in bruintinten, maar daarnaast gaat het behoorlijk los. We zien warme, diepe kleuren zoals aubergine, paars en rood, afgewisseld met fellere tinten zoals geel, roze en turquoise. Natuurlijk krijgt ook groen een plek.