Tijdens de jaarlijkse Paasviering, die volgend jaar op zondag 11 april in Rome plaatsvindt, kiest hoofdarrangeur Paul Deckers voor de anthurium als hoofdbloem bij de versiering van het Sint-Pietersplein. Met meer dan een miljard mensen die deze jaarlijkse viering aanschouwen, is dit enorme evenement zowel voor anthuriumtelers als voor de gehele sierteelt een indrukwekkend podium.

Anthurium als eyecatcher

Arrangeur Paul Deckers is als sinds 1988 betrokken bij de versiering van het Sint-Pietersplein en ontving in 2015 zelfs een Pauselijke onderscheiding voor zijn creaties. Vanaf dat jaar kiest hij ervoor om elk jaar een hoofdbloem te gebruiken. Voor de 35e editie selecteert Deckers de anthurium als eyecatcher. Bij de keuze van deze hoofdbloem is rekening gehouden met diens eigenschappen en krachtige uitstraling.

Floral Designer Paul Deckers laat plannen zien aan anthuriumkwekers02
Foto: Floral Designer Paul Deckers

“Ik kies altijd voor bloemen die dicht bij mij staan, waar ik snel mee kan werken en die een krachtig effect hebben. De anthurium heeft een bepaalde oerkracht en heeft vele toepassingsmogelijkheden, omdat de bloem als snijbloem, maar ook als plant verwerkt kan worden. Anthuriums hebben zeer bijzondere en decoratieve bloemen, een lange houdbaarheid, hoge sierwaarde en een veelheid in kleuren.”

Symboliek

In zijn werk als Floraal Vormgever maakt Paul Deckers vaak gebruik van de symboliek van bloemen. “De anthurium staat – eigenlijk niet heel verrassend – symbool voor exotische schoonheid. Ook de vorm van de bloem is opmerkelijk. Deze lijkt vaak op een hart en heeft daarmee meteen de liefde, passie en verbondenheid ingesloten. Daarnaast staat de witte anthurium met de hartvorm voor vrede en rust. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint-Pietersplein”, aldus Deckers.

Foto: Paul Deckers (links) met anthuriumkwekers Jens Kool (midden) en Marco van Adrichem (rechts)

Collectieve productpromotie

De ruim tweeduizend anthuriums zullen op 11 april 2021 op het balkon van de Paus pronken, worden verwerkt in onder meer tien grote creaties voor de Sint-Pietersbasiliek, en in vele arrangementen in de tuinen. Dit zorgt voor een prachtige kleurintensiteit. De anthuriums worden aangeboden door Anthurium Info – het kwekerscollectief van alle pot- en snijanthuriumkwekers. “Wij zijn ontzettend trots dat we namens het anthuriumcollectief de anthuriums mogen leveren voor het Sint-Pietersplein. Dit is een uitgelezen kans om een miljard mensen wereldwijd de bloem te laten zien”, zegt snijanthuriumkweker Marco van Adrichem.

Kijk voor meer info over dit project op www.pauldeckers.nl.