De anthurium is een zeer diverse bloem en is daarom ook in allerlei maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je natuurlijk de potplanten en snijbloemen, maar ook de bloemvormen kunnen variëren. Denk hierbij aan tulpvormig, lintvormig, hartvormig, bekervormig, en generfde bloemen. Daarnaast zijn ze enkel- en meerkleurig verkrijgbaar, én in groot- en kleinbloemige uitvoeringen. We lichten de verschillende vormen van de anthurium kort toe:

Tulpvormig

De naam verklapt het al: de tulpvormige anthurium heeft de vorm van een tulp! Een voorbeeld van een tulpvormige anthurium is het Marea ras en Facetto.

Lintvormig

Ook deze naam geeft al veel weg: door de sierlijkheid van de bloemen lijken ze net linten! Denk hierbij aan het prachtige dieppaarse Zizou ras, of de macaron roze Lilli.

Hartvormig

De meeste mensen zullen de anthurium met een hartvormige bloem kennen, dit is de meest klassieke anthurium vorm. Het is daarom ook niet gek dat de Nederlandse anthuriumkwekers zich nauw verbonden voelen met de Hartstichting. Ze zetten zich niet alleen in als collectant, maar halen elk jaar in september ook zoveel mogelijk geld op voor de Hartstichting met de verkoop van Anthuriums. Lees daar via deze link meer over.

Bekervormig

De bekervormige anthurium wordt ook wel ook wel ‘cup shaped’ genoemd. Je kunt hierbij aan de botanische Peruzzi snijbloem denken: een bekervormig ras dat een prachtig verloop van warme kleuren biedt.

Peruzzi

Generfde bloemen

Voorbeelden van generfde anthuriums zijn Tequila en Livium. De bloemen van deze dubbelkleurige anthuriums hebben niet alleen een rode kolf, ze zijn rood generfd en ze lijken ook wel een rode blush/lip te hebben.

Mini’s

Anthuriums zijn ook verkrijgbaar in mini-versie, genaamd Lovely’s. De bloemdiameter is 7 tot 9 centimeter en de lengte van de steel 40 tot 45 centimeter. Deze kleinbloemige anthuriums hebben een vaasleven van maar liefst 27 dagen, dus dat is lang genieten van deze Lovely anthuriums. Met een steellengte van 40 cm en bloemdoorsnede van 11 cm is het een prachtige blikvanger en gemakkelijk om mee te werken.

Enkel- en meerkleurig

Ook qua kleuren is de anthurium erg divers. Zo zijn er anthurium bloemen en planten die één kleur hebben, maar ook die meerdere kleuren bevatten. Denk bij een meerkleurige anthurium bijvoorbeeld aan het Kaseko ras. De prachtige duo-tone bloemen van deze bloemen hebben een frisse geel/groene kleurstelling, met een roze/rode lip, die weer terugkomt in de kleur van de kolf. Ook het potanthurium ras Adios Summer heeft met haar overloop van groen naar roze een prachtige meerkleurig schutblad.

Klein- en grootbloemig

Voorbeelden van kleinbloemige anthuriumrassen zijn: Lilli, met haar kleine bloemen in de kleur van een zoete macaron. Maar ook de prachtige dieprode Million Flowers Red met kleine bladeren en (zoals de naam al zegt) heel veel bloemen. Grootbloemige anthuriumrassen zijn bijvoorbeeld de tulpvormige Marea, de frambozenrode Impulz, of de witgroene Denali.

Altijd al willen weten hoe lang een anthurium bloeit of hoeveel soorten er zijn? Via deze link vind je een overzicht van vraag & antwoord.