Planten zijn essentieel voor het leven op aarde. Door de aanwezigheid van planten kwam er ooit genoeg zuurstof in de lucht en was er eten aanwezig. Als autotrofen (die zonlicht in energie omzetten door hun fotosynthetische capaciteiten) zijn planten hoofdproducenten van zuurstof en dus de basis van de meeste voedselketens. Het leven van dieren op het land kon dus ook pas beginnen nadat planten het land koloniseerden. Zonder planten dus geen zuurstof. Zonder planten geen dieren. Zonder planten geen eten. Zonder planten geen leven. Kortom, planten zijn essentieel voor het leven, maar er zijn daarnaast ook nog veel positieve effecten van planten. In dit artikel lees je hier meer over.

Minder stress door levend groen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving. Zo stelt Charlotte Lelieveld van Wageningen Environmental Research (Alterra): “Planten geven een prettige uitstraling aan gebouwen, wat een positieve invloed heeft op stressreductie”. En dat geldt dus ook voor jou thuis. Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving.

Luchtzuiverend

Wat je niet kunt zien, zijn de minuscule vervuilende stofjes in de lucht. Vooral formaldehyde is een stofje dat veel voorkomt. Het wordt als het ware uitgeademd door nieuwe meubels en vloeren, gordijnstof, verfsoorten en behanglijm. Juist al die dingen die de kamer zo gezellig en kleurrijk maken. Wegpoetsen gaat helaas niet: desinfecterende schoonmaakmiddelen bevatten juist dit onzichtbare gas en stofzuigers stoten fijnstof uit. Planten helpen deze stofjes uit de lucht te halen en zetten ze vervolgens om in schone zuurstof. Natuurlijk is ventileren ook een must, maar bij erg warm of juist koud weer niet altijd haalbaar. Planten zijn kampioen in fijnstofverwijdering (via hun bladeren) & luchtbevochtiging. Een goede reden dus elke kamer te voorzien van planten.

Lees hier meer over luchtzuiverende anthuriums 

De positieve effecten van planten
Foto: Anthura

Natuurlijke temperatuurregelaars

Planten zijn de reinste temperatuurregelaars. Zo is er het advies om de thermometer in de kinderkamer zo rond 18 graden Celsius te laten balanceren. Lastig? Laat dat maar aan de planten over: die werken natuurlijk verkoelend.

Planten op de werkplek

Onderzoek toont aan dat voor iedereen die vier uur per dag met een beeldscherm werkt productiever is en zich aantoonbaar prettiger voelt dankzij planten op de werkplek. Ook is het zo dat een grote plant per twee werknemers of een grote plant per 12m2 kantoorruimte een positief effect oplevert. Wat ook interessant is, is dat mensen die werken in een ruimte met planten, zich minder vaak ziek melden (een daling van 36% naar 16%). Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Planten zijn goed voor je

Het mag duidelijk zijn dat mensen blij worden van bloemen. En daarmee zijn bloemen perfect om een ander cadeau te doen. Dit geldt eigenlijk altijd, maar helemaal in een tijd waarin we extra op elkaar moeten letten. Kortom… waar wacht je nog op!

Bron: Bloemenbureau Holland