In de winter schijnt de zon minder vaak, de verwarming staat aan en het is wat droger in huis. En dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de groei van je kamerplanten. Daarom kun je je planten in de winter beter net wat anders verzorgen dan in de zomer. Zo zorg je ervoor dat je planten in de winter mooi blijven groeien!

Planten in de winter verzorgen

Minder water geven

Waar je een anthurium in de zomer het liefst twee keer per week water geeft, is een keer per week in de winter voldoende. Voel eerst even aan het potgrond: voelt dit nog vochtig aan? Sla dan een of meerdere waterbeurten over, tot de grond weer wat droger is.

planten in de winter
Foto: Amazone Plants

Af en toe met water besproeien

Anthuriums houden van een vochtige omgeving, maar doordat de verwarming in de winter aanstaat is de lucht in huis al snel droog. Besproei je plant daarom af en toe met water. Gebruik hiervoor een plantenverstuiver, zodat je een soort watermist verspreidt. Hiermee kun je de planten trouwens ook meteen ontdoen van stof, want als de bladeren onder een laagje stof zitten vangen ze nauwelijks licht. Twee vliegen in één klap, dus!

Zorg voor voldoende daglicht

Kamerplanten staan het liefst in indirect zonlicht. Maar in de winter schijnt de zon natuurlijk minder vaak dan in de rest van het jaar. Let er daarom op dat je je planten af en toe een stukje verplaatst of draait, zodat ze meer licht vangen. Als je dit niet doet, groeien ze scheef omdat ze op zoek zijn naar meer licht.

Lees ook: Het verschil tussen direct en indirect zonlicht uitgelegd

Foto: Amazone Plants

Wacht nog even met verpotten

Je kunt een anthurium het best eens in de twee jaar verpotten, meestal heeft ze dan wel een grotere pot nodig. Door dit te doen, krijgen de wortels weer alle ruimte om te groeien. Heeft jouw kamerplant een grotere pot nodig? Wacht dan nog even tot de lente, omdat de lichtere dagen de knopvorming stimuleert.

Lees ook: Een anthurium plant verpotten? Zo doe je dat