Wist je dat je aan de kleur van de bladeren kunt aflezen hoe gezond een plant is? Zo kunnen ze geel worden, bruine randen krijgen, slap gaan hangen of verschrompelen. En alles geeft weer een andere behoefte weer. Wat die dan is? Dat lees je in dit artikel!

Dit vertellen de bladeren van een plant over z’n gezondheid

Gele bladeren

Worden de bladeren van je anthurium geel? Dan krijgt de plant waarschijnlijk te veel zonlicht en kun je ‘m het beste verplaatsen naar een plek met indirect zonlicht. Dit is een plek waar de plant wel dichtbij een raam staat, maar niet of bijna niet in de volle zon.

Lees ook: Het verschil tussen direct en indirect zonlicht uitgelegd

Bruine bladranden

Heeft je anthurium bruine bladranden? Dan krijgt de plant te veel of juist te weinig water. Voordat je water geeft, kun je het beste aan de potgrond voelen. Als de potgrond vrij droog aanvoelt kan de anthurium een scheutje water gebruiken, maar wacht er nog een week mee als de potgrond vochtig is.

bladeren van een plant

Slap hangende bladeren

Als de bladeren van een anthurium slap hangen, heb je ‘m waarschijnlijk te weinig water gegeven. Voel met je vinger aan de potgrond. Voelt die droog aan? Geef je plant dan meteen wat water. En doe dit voortaan iets vaker! In de meeste gevallen zullen de bladeren dan weer snel bijtrekken.

Lees ook: Wat te doen bij een anthurium met slap hangende bladeren?

Verschrompelde bladeren

Verschrompelde bladeren geven aan dat een anthurium plant te weinig water krijgt. Vergeet je dit vaak? Leg dan wekelijks ongeveer 6 ijsklontjes op het potgrond. Dan weet je zeker dat jouw plant genoeg water krijgt.

 

Anthurium plant verzorgen

Uitgebloeide bloemen, oude en gele bladeren kun je gerust wegknippen, want hierna geeft de anthurium gewoon weer nieuwe bloemen en bladeren. Over het algemeen kun je een anthurium in de zomer het beste twee keer per week water geven, in de winter is een keer per week voldoende. Voelt de potgrond nat aan? Sla dan een of meerdere waterbeurten over, tot de grond weer wat droger is.

Meer weten over anthuriums? Lees dan ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium plant of snijbloemen?