Stap binnen in het verhaal van de snijanthurium, waar we onze ontdekkingsreis voortzetten. Deze keer nemen we je mee naar kwekerij Oosterzon. Theo Oosterom, een gepassioneerde teler, vertelt over de reis van de anthurium; van een bescheiden plantje tot een prachtige bloem die uiteindelijk jouw vaas zal sieren. Ontdek de zorgvuldige stappen en toewijding die elke bloem in de kwekerij doorloopt, en hoe dit bijdraagt aan de uitzonderlijke schoonheid van de snijanthurium.

Van Kwekerij tot Vaas

De Reis van de Anthurium

De reis van de anthurium snijbloem begint bij de veredelaar. Hier vindt gedurende de eerste vier maanden de opkweek plaats. Opkweek verwijst naar het beginstadium van de groei van de anthurium plant. Theo: “Na de opkweek arriveert het plantje bij ons in de kwekerij, met een lengte tussen de 7 en 12 cm. In de kwekerij worden de plantjes met veel zorg en aandacht grootgebracht. Gedurende deze periode ontvangen ze de juiste voeding, water en verzorging om te gedijen en gezond te groeien. Na 20 maanden ontwikkelen de planten voldoende omvang en kracht, waarna we ze verder telen en uiteindelijk met de hand oogsten voor de prachtige bloemen.”

Lees ook: Op Ontdekkingsreis met Anthuriums: Een Kijkje Achter de Schermen

De Reis van de Anthurium
Foto: Kwekerij Oosterzon

Groei met Zorg voor het Milieu

Naast het zorgvuldige proces van groei, is duurzaamheid een essentieel aspect van de teeltpraktijken van snijanthurium. Theo: “We streven ernaar om niet alleen prachtige bloemen te kweken, maar dit te doen met een verantwoorde benadering van het milieu.”

Maximaal biologisch telen realiseert deze verantwoorde benadering van het milieu. Theo licht toe: “Dit betekent dat we plagen zoveel mogelijk bestrijden met behulp van natuurlijke vijanden. Dit zijn bijvoorbeeld roofmijten. Pas als dit niet toereikend is, grijpen we naar chemische bestrijdingsmiddelen.” Bovendien maakt men gebruik van ontvochtigers in de kas. Deze apparaten verminderen de luchtvochtigheid in de ruimte. Hierdoor wordt aanzienlijk minder gas verbruikt, wat een positief effect heeft op de duurzaamheid van de teelt.

Foto: Kwekerij Oosterzon

Van Kwekerij naar Interieur

Nadat de anthurium bloemen zorgvuldig met de hand gesneden zijn, begint hun reis naar jouw vaas. Theo: “Dagelijks bieden we de bloemen aan via onze webshop en vinden ze hun weg naar ruim 60 geselecteerde exporteurs. Van daaruit reizen de anthuriums naar bloemisten in Europa, Amerika en het Midden-Oosten. We verspreiden de bloemen met zorg en expertise over de hele wereld, zodat ze uiteindelijk een stralende toevoeging kunnen zijn aan jouw interieur.”

Theo haalt zelf ook prachtige anthurium bloemen in huis, niet bij de bloemist natuurlijk, maar direct uit eigen kwekerij. Zijn persoonlijke favoriet? Theo: “Een groots luxueus boeket, met de anthurium als blikvanger. Dit is tevens een mooie weerspiegeling van de pracht en veelzijdigheid van de anthurium.”

Foto: Anthura

Lees ook: Van Wortels tot Bloemen: De Betoverende Anthurium Plant

Blijf op de hoogte voor nog meer inzichten, verhalen en verborgen kenmerken over Anthuriums. Op ontdekkingsreis met Anthuriums, stap voor stap.