Wist je dat kamerplanten niet alleen voor zuurstof en sfeer zorgen, maar dat sommigen ook de lucht kunnen zuiveren? De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA deed een aantal jaar geleden onderzoek naar de beste manieren om de lucht in een ruimtestation te filteren. Hierdoor kwamen ze erachter dat bepaalde kamerplanten op een natuurlijke manier giftige stoffen kunnen neutraliseren. Dat betekent een schonere én frissere lucht in huis.

Een groot voordeel van planten die de lucht zuiveren, is dat ze kunnen helpen tegen klachten als hoofdpijn, droge ogen, luchtwegproblemen, duizeligheid en concentratieproblemen. Omdat ze de lucht én de concentratie verbeteren, zijn ze ook ideaal voor in kantoorruimtes.

Bij het onderzoek van NASA werden de hoeveelheden van de chemicaliën benzeen (wat doorgaans in lijmen, verven, plastic en detergenten zit), trichloorethyleen (oplosmiddelen die in verschillende synthetische materialen worden toegepast) en formaldehyde (een gas dat o.a. bij de productie van leer en tapijt wordt gebruikt) in een ruimte gemeten. Dat deden ze voor- en nadat de planten in de ruimte geplaatst werden. Deze vijf planten kwamen vooral goed uit de test:

Anthurium

Volgens NASA is de anthurium ongelooflijk effectief om de lucht te zuiveren van formaldehyde, ammoniak, tolueen en xyleen. De exotische plant is daarnaast erg makkelijk in haar verzorging, ze heeft heel weinig nodig om toch heel lang mooi te blijven.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium?

Chrysant

De chrysant is vooral erg geschikt om benzeen uit de lucht te halen. Maar de plant verwijdert de gifstoffen formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia ook uit de lucht.

Drakenbloedboom

Uit de studie blijkt dat de drakenbloedboom een van de meest efficiënte planten is die de lucht zuiveren van formaldehyde. Maar de plant doet dan daarnaast ook bij andere Vluchtige Organische Stoffen, zoals benzeen, trichloorethyleen en xyleen.

Sansevieria

De sansevieria verwijdert benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht. Deze plant zet koolstofdioxide ’s nachts om in zuurstof, in plaats van overdag zoals andere planten. Dat maakt ‘m een goede plant voor in de bad- of slaapkamer.

Klimop

Volgens de NASA studie is de klimop effectief bij het uit de lucht filteren van benzeen, formaldehyde, xyleen en tolueen. De klimop zuivert daarnaast allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht. Hierdoor is de plant een ideale keuze voor mensen met allergieën of astma.