Bloemen brengen geluk. Dat is gebleken uit het onderzoek ‘The Emotional Impact of Flowers’ van de The State University in New Jersey. Bloemen hebben onmiddellijke en langdurige effecten op emotionele reacties, stemming, sociaal gedrag en zelfs geheugen voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn diverse onderzoeken die laten zien dat bloemen een krachtige positieve emotie-inductor zijn. In dit artikel lichten we uit wat de positieve effecten zijn van bloemen.

Bloemen brengen genot en dankbaarheid

Bloemen hebben een onmiddellijke impact op geluk. Alle deelnemers aan de studie ‘The Emotional Impact of Flowers’ spraken “ware” of “opgewonden” glimlachen uit bij het ontvangen van bloemen, wat buitengewoon genot en dankbaarheid betoonde. Deze reactie was universeel en kwam voor bij alle leeftijdsgroepen. Kijk wat er gebeurt als de Society of American Florists de straat opgaat om te zien hoe mensen reageren op het krijgen van bloemen van een vreemde.

Bloemen hebben een langdurig positief effect op stemmingen.

In het bijzonder meldden de deelnemers aan het onderzoek dat ze zich minder depressief, angstig en opgewonden voelden na het ontvangen van bloemen, en dat ze een hoger gevoel van plezier en voldoening in het leven toonden.

Bloemen verlagen stress

Met zoveel bronnen van stress tegenwoordig – van financiën en gezondheidsproblemen tot onze schijnbaar oneindige takenlijsten – kunnen de meeste mensen zich verhouden tot een constante staat van waanzin. Onderzoek van de University of North Florida laat zien dat zoiets eenvoudigs als bloemen kan helpen. De bevindingen tonen aan dat mensen die slechts een paar dagen met bloemen in hun huis woonden, een significante afname van hun stressniveaus en verbetering van hun humeur rapporteerden.

Bloemen verlichten depressie bij senioren

Een zes maanden durende gedragsstudie van Rutgers, The State University of New Jersey, naar de gezondheidseffecten van bloemen op senioren, toont aan dat bloemen depressie verlichten, sociale netwerken inspireren en het geheugen opfrissen naarmate we ouder worden.

Bloemen verminderen een ochtendhumeur

Volgens Harvard Research zijn bloemen de perfecte opkikker om de ochtendstemming te verbeteren. Deelnemers aan een gedragsstudie – uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard University en het Massachusetts General Hospital – bevestigden dat ze zich in de vroege uurtjes het minst positief voelden, maar meldden dat ze gelukkiger en energieker waren nadat ze ’s morgens vroeg naar bloemen hadden gekeken.

Wij hebben zelf ook eens een bezoek gebracht aan Schiphol om vakantiegangers te verrassen met een kleurrijk anthuriumboeket. Dat leverde prachtige reacties op!

Het mag duidelijk zijn dat mensen blij worden van bloemen. En daarmee zijn bloemen perfect om een ander cadeau te doen. Dit geldt eigenlijk altijd, maar helemaal in een tijd waarin we extra op elkaar moeten letten. Kortom… waar wacht je nog op!

Check hier waar je anthuriumbloemen kunt kopen.