De stijltrends van 2021 voor de bloemen- en plantensector zijn bekend. Tuinbranche Nederland, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten hiervoor samen met trendwatcher Aafje Nijman. De huidige tijdgeest is als basis voor de trends gebruikt, en vertaald naar drie stijltrends voor 2021. In de huidige tijdgeest speelt technologie een groeiende rol in ons leven. De bijbehorende discussie over ethiek, maar ook de kilheid van een afstandelijke wereld heeft direct effect op hoe we ons huis en onszelf aankleden. Dat levert 4 nieuwe stijltrends op. Namelijk: Human Touch, Balanced Biotope, Crazy Illusions en Recentered Stage. In dit artikel lees je er meer over!

4 stijltrends van 2021

  1. Human touch

Binnen deze stijltrend draait het om het bevorderen van een happy state of mind, het prikkelen van de zintuigen, behoefte aan empathische interactie en focus op hobby’s en vrijetijdsbesteding in een tijd waar de wereld op zijn kop staat. Dat betekent dat even nergens aan denken, even geen stress hebben en zintuigen prikkelen belangrijk is. De tijd even stilzetten en ik-tijd hebben.

Moodboard Human Touch

Interieur

In het interieur zien we rust, met afgeronde vormen, menselijke vormen, alles in huidtinten van licht tot donker en lila aan toegevoegd om het fris te houden. Kleuren lopen over van roze naar terracotta en hebben een zachte harmonie in kleurenopbouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van zachte materialen zoals pluimen en leer, en geribbelde en gerimpelde structuren.

Bloemen en planten

Ook groen heeft in deze trend een bijzondere rol. Bij bloemen zien we het gebruik van pluimen veel terug in combinatie met zachte, natuurlijke kleuren. In planten zoveel mogelijk de combinatie met huidskleur, dus groene bladplanten met roze bloemen. Organische vormen zijn heel duidelijk zichtbaar en daarin ook zachte tinten en kleuren zijn heel belangrijk.

  1. Balanced Biotope

Deze stijltrend gaat over hoe we in de veranderingen uiteindelijk een nieuw evenwicht moeten vinden. Hoe toekomstbestendig zijn de producten die worden aangeboden? Hoe kan ik het moraal veranderen? De tijd wordt anders. Er wordt gekeken naar economische ecosystemen, betere samenwerkingen zodat het een circulair systeem wordt in plaats van alles voor jezelf. Er komt een herwaardering van bezit. We zijn dankbaar voor wat we wel hebben.

Moodboard Balanced Biotope

Interieur

Zowel stoere elementen, als het overnemen van de natuur. Alles met milieuvriendelijke materialen. De kleurkaart is opgemaakt uit neutrale kleuren zoals geel/groen, terracotta en blauw. De zoektocht naar nieuwe materialen in het interieur wordt daarbij heel belangrijk.

Bloemen en planten

Er zit harmonie in boeketten en planten, waarbij alles met elkaar leeft en door elkaar blend. Stoere bloemen en grove materialen. Je ziet boeketten en arrangementen waarbij de bloemen en planten met elkaar verstrikt raken. Aandacht voor natuurlijke tinten. De trends in fotografie zie je veel aandacht in verschil in materialen, aandacht voor elk materiaal en bloem en plant alsof ze onlosmakelijk met de omgeving en aandacht voor natuurlijke materialen verbonden zijn.

  1. Crazy Illusions

Deze stijltrend gaat over vrijheid en ambitie. Geef me de ruimte in de veranderingen die plaatsvinden. We komen in een multi layerd samenleving terecht, waarin on en offline steeds meer verbonden gaat worden en tot surrealistische combinaties leidt. Met de nieuwe technologie gaan we naar een betrouwbare en snellere online omgeving. Jongeren willen gehoord worden en niet meer door de babyboomers weggezet willen worden.

De 4 stijltrends van 2021 voor de sierteeltsector
Moodboard Crazy Illusions

Interieur

Je ziet dat rare kleurencombinaties en vormen, tot nieuwe leuke vormgeving leiden. Bonte kleuren, soms wat zacht, soms wat hard gecombineerd met metallic. Rare producten, ronde en geribbelde vormen.

Bloemen en planten

De geverfde bloemen komt hierin terug, rare producten, frisse nieuwe stijl in boeketten, waarin geverfd terugkomt. Het is contrastrijk, kleurrijk en bont alsof we niet hebben geleerd hoe het ‘moet’. Pampasgras speelt een grote rol, maar ook geverfde bloemen. De trend en hype om boeketten een nieuwe uitstraling te geven met bonte kleuren, en een nieuwe doelgroep aan te spreken.

  1. Recentered Stage

Recentered Stage gaat over presteren, ambitie, erkennen en controle. Hoe wordt mijn mening gehoord in een tijd waarin alles verandert. Een tijd waarin iedereen gehoord wil worden. We bekennen kleur, spreken ons uit en waarderen duidelijkheid en overtuiging van nieuwe leiders.

De 4 stijltrends van 2021 voor de sierteeltsector
Moodboard Recentered Stage

Interieur

We gaan de vormgeving in en rondom huis experimenteren door als een blokkendoos onze wereld weer opnieuw opbouwen. Sommige producten worden uitgelicht door op een podium te zetten. De kleurkaart bestaat uit zachte natureltinten en krachtige en ook donkere kleuren. Het wordt in contrast gebruikt, als een statement. We zijn aan het spelen met de vormen. In vormgeving zien we dat dingen solitair gepresenteerd worden, op een voetstuk.

Bloemen en planten

Er ontstaan nieuwe verhoudingen en nieuwe volumes. Planten en bloemen worden zo geplaatst dat je ze van meerdere kanten kunt bekijken. Ze komen op een verhoging te staan en krijgen op een nieuwe manier aandacht in het geheel. Kleuren worden als een statement gebruikt. Planten en bloemen zijn de keypiece in het interieur.