De volgende keer dat je je huis met een stofdoek doorgaat, neem dan je planten even mee. Dat klinkt misschien heel raar, maar net als op meubels komt er ook op de bladeren van planten een stoflaagje. Toch worden zij vaak overgeslagen tijdens het afstoffen. En dat is niet zo handig, want juist planten worden erg ongelukkig van een laagje stof op hun bladeren! Dus heb jij stoffige planten in huis? Lees dan in dit artikel waarom je stof op planten beter kunt weghalen én hoe je dat doet.

Stof op planten

Planten nemen zonlicht op via hun bladeren, om zo voedingsstoffen voor zichzelf aan te maken. Dat proces wordt fotosynthese genoemd. Maar als er stof op de bladeren ligt krijgen ze onvoldoende zonlicht, waardoor dit proces veel moeilijker gaat en ze dus minder voedingsstoffen kunnen aanmaken. Op den duur belast dit de gezondheid van planten, en zorgt het ervoor dat dat ze niet goed meer groeien. Uiteindelijk kunnen ze zelfs doodgaan. Dus naast dat je planten er veel mooier uitzien zonder een stoflaag, is het ook belangrijk voor hun gezondheid.

Dit zijn de nieuwste anthurium snijbloemen en potplanten
Foto: Dümmen Orange

Planten afstoffen

Naast het geven van water, moet je je planten dus ook af en toe even afstoffen. Maar hoe doe je dat het beste? Dit kun je op diverse manieren doen:

• Met een vochtig doekje.
• Met een plantenspuit. Neem de bladeren hierna wel weer af met een doekje, anders droogt het gewoon weer op.
• Als je plant van water houdt, kun je ‘m een douche geven. Sommige planten vinden regenbuien heerlijk, en daar lijkt een douchebeurt op!

Weet wel dat je niet alle planten hoeft af te stoffen. Vetplanten bijvoorbeeld hebben een speciaal laagje op hun bladeren wat hun beschermt tegen direct zonlicht.

Lees ook: Zo help je je planten de winter overleven: 3 tips