Als je een nieuwe kamerplant koopt, komt deze in een plastic binnenpot. Veel mensen denken dat deze pot geen nut heeft. Ze gooien ‘m thuis dan ook meteen weg zodra ze een mooie plantenpot gevonden hebben om de plant in te zetten. Dit is helemaal begrijpelijk, maar toch kun je de plastic binnenpot beter wel behouden. 

Deze pot helpt je plant namelijk in leven te blijven! In dit artikel vertellen we er meer over.

Het belang van de plastic binnenpot

Als je een plant uit de plastic binnenpot haalt en in een bloempot zonder gaten zet, zullen de wortels van de plant wegrotten zodra je de plant water geeft. Het overtollige water kan namelijk geen kant op, waardoor dit op de bodem van de bloempot blijft staan. Hierdoor blijven de wortels nat, waardoor ze gaan rotten. En daar wordt je plant natuurlijk niet blij van. Door een plastic binnenpot met gaten te gebruiken, kan het te veel aan water makkelijk weglopen. Controleer dus altijd even of er wel genoeg gaten in de binnenpot van je nieuwe kamerplant zitten.

Lees ook: Een nieuwe plant in huis? Doe deze dingen eerst

Een alternatief

Als je geen plastic binnenpot wilt gebruiken, kun je een sierpot met schotel gebruiken. Aan de onderkant van de sierpot zitten gaatjes, waardoor het water toch weg kan lopen.

Waarom de plastic binnenpot van een kamerplant zo belangrijk is

Verpotten

Als je kamerplant lekker aan het groeien is, is het belangrijk om hem op tijd te verpotten. Bij een tuincentrum kun je een grotere plastic binnenpot kopen, deze kosten niet veel geld. Haal de plant voorzichtig uit de kleine binnenpot, voeg wat potgrond toe in de grotere pot en zet de plant erin. Doe dit het liefst in het voorjaar of zomer, dan is de kans het grootst dat je plant de overgang van pot naar pot overleeft.

Lees ook: Een anthurium plant verpotten? Zo doe je dat