Als je een nieuwe plant hebt gekocht, dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk in een mooi pot in huis neerzetten. Maar voor je dat doet zijn er een aantal dingen die handig zijn om te doen, voor een optimale levensduur van je nieuwe huisvriend.

Een nieuwe plant in huis

Doe onderzoek

Elke plant is anders en heeft daardoor ook andere behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar je hem neerzet en hoeveel natuurlijk licht daar is. Maar bedenk ook hoeveel aandacht je aan deze plant wilt besteden. Sommige planten hoeven maar één keer per week wat water, waar andere planten misschien wel elke dag wat nodig hebben. Doe daarom altijd even een onderzoekje naar je nieuwe plant en zijn voorkeuren.

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn anthurium plant of snijbloemen?

Een nieuwe plant in huis? Doe deze dingen eerst
Foto: Anthura

De plastic binnenpot

Controleer allereerst even of er wel genoeg gaten in de plastic pot van je nieuwe plant zitten. En zo ja, behoud deze dan. Zomaar je plant uit de plastic binnenpot halen en in een pot zetten waar géén gat in zit, is een no-go. Want als je een plant in een bloempot zonder gaten zet, zullen de wortels van de plant wegrotten zodra je de plant water geeft. Het overtollige water kan namelijk geen kant op, waardoor dit in de pot blijft zitten. De wortels blijven nat staan, waardoor ze gaan rotten. En dat is niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je plant.

Even wennen

Een nieuwe plant zal altijd even moeten wennen aan z’n nieuwe omgeving. In een huis zijn de omstandigheden natuurlijk nooit zo optimaal als in de kas, maar planten kunnen zich gelukkig goed aanpassen. Je hoeft je er daarom ook geen zorgen te maken als er in deze periode een bruin of geel blad ontstaat. Zodra je plant aan jouw huis gewend is, zal hij weer lekker doorgroeien.

Lees ook: Anthurium verzorging: 4 dingen die je níet moet doen