Master florist Hanneke Frankema heeft veel (inter)nationale prijzen gewonnen met haar bloemcreaties. In 2018 won zij het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst en in 2012 de Barcelona World Flower Cup. Dit alles maakte haar ook tot jurylid in twee seizoenen van de populaire tv-show ‘Hollands Beste Bloemstylist’. Voor online magazine Floral Fundamentals maakte Hanneke een aantal buitengewone arrangementen met onder meer anthuriums. Lees en kijk snel verder voor het resultaat.

Herkenbare eigen stijl

De florale objecten die Hanneke creëert zijn heel divers van aard, maar altijd opvallend en bijzonder. Die grote variatie in haar designs laat onverlet dat Hanneke een duidelijke en herkenbare eigen stijl heeft. Zo werkt ze veel met aparte frames en bijzondere kleur- en materiaalcombinaties.

Anthuriums geven rust in een arrangement

Hanneke werkt graag met anthuriums: “Ik vind anthuriums ontzettend fijn om mee te werken. Ze geven veel rust in een arrangement en zijn ontzettend sterk. Ook zijn er super veel mooie kleuren verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik ook de bladsoorten erg mooi en ik word ook erg blij van de nog dichte knoppen”, aldus Hanneke. In de volgende alinea’s legt Hanneke uit hoe de creaties tot stand zijn gekomen.

Floral design 1

In de eerste eyecatcher is duidelijk de signature van Hanneke terug te zien. “Deze grote ronde schijf is gemaakt van goud dik aluminiumdraad. Er zijn verschillende metalen blaadjes op draad gezet waar dan weer mooie takken van zijn gedraaid die door het dikke aluminiumdraad heen lopen. In deze basis zijn vele glazen buisjes verwerkt die alle bloemen en bladsoorten voorzien van water.

Floral design 1 | Foto: Nico Alsemgeest

De echte knaller is natuurlijk het grote anthuriumblad in het midden. Deze geeft echt rust in het geheel en krijgt veel aandacht. Maar ook zijn er ongeveer 10 soorten anthurium snijbloemen verwerkt. Het stuk is aangevuld met Phaleanopsis, Vanda, Clematis, Gloriosa, Talinum Long John en verschillende soorten ranken”.

3x de anthurium in bloemencreaties door master florist Hanneke Frankema

Floral design 2

“Op deze met bladgoud beplakte schaal is een arrangement gestoken op oasis in een waaiervorm. Deze vorm is erg geschikt voor anthuriums en er zijn dan ook veel verschillende soorten in dit arrangement te vinden. Hierin is de anthurium clarinervum – met de generfde bladeren – ook echt een prachtig soort om te verwerken. Naast de anthurium en het anthuriumblad zijn ook Gloriosa’s en Talinum Long John verwerkt”.

3x de anthurium in bloemencreaties door master florist Hanneke Frankema
Floral design 2 | Foto: Nico Alsemgeest

Floral design 3

“Dit boeket is gemaakt van twee ijzeren ringen met daarom heen papierdraad. Deze zijn aan elkaar gebonden met rustic wire van Smithers Oasis.

Floral design 3 | Foto: Nico Alsemgeest

Hier is een mooie mix van fijne bloemsoorten verwerkt. De anthuriums zorgen voor een mooie balans in dit boeket omdat het grote rustige vormen zijn”.

Fotografie: Nico Alsemgeest

Meer werk zien van Hanneke? Neem dan een kijkje op www.hannekefrankema.com.