Bloemen wil je zo goed mogelijk tot hun recht laten komen in huis. Daarvoor zoek je het beste plekje uit: in indirect daglicht, ver weg van de fruitschaal en de verwarming. Maar een stap daarvoor is nog het bloemschikken en een vaas uitkiezen. Want welke vaas gebruik je eigenlijk voor welke bloemen? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.

Welke vaas gebruik je voor welke bloemen?

Een hoge vaas

Een hoge vaas met smalle opening gebruik je voor grote bloemen met lange stelen. Meestal is dit een groot exemplaar, die je op de grond kunt zetten. Je hoeft er maar een aantal bloemen in te zetten, zodat ze elk goed tot hun recht komen. Hoge vazen zijn te vinden in leuke speelse vormen.

Lees ook: 3x hacks: zo staan je bloemen altijd mooi in een vaas

Een cilindervormige vaas

De cilindervormige vaas heeft een langwerpige, cilindrische vorm. Door de brede hals is het de ideale vaas voor een mooie boeket. En door de buisvorm blijven de stelen samengebundeld, waardoor ze minder snel afbreken. Zet er alleen niet te veel bloemen in, want dan staan ze een beetje te stijf samengeperst.

Welke vaas gebruik je voor welke bloemen?
Foto: Anthura

Een flesvaas

De flesvaas heeft – zoals de naam al doet vermoeden – vorm van een fles en een smalle opening. Hier kun je mooi een bloem als blikvanger in zetten, zoals een anthurium. Meer bloemen kan natuurlijk ook, maar voor de flesvaas is drie wel de maximum. Zo blijft de schikking mooi losjes. Wil je toch meer bloemen neerzetten? Zet dan meerdere vaasjes bij elkaar, zoals het voorbeeld hieronder:

Zo maak je een tropisch zomer-arrangement met anthuriums
Foto: Diyou

Een mini vaasje

Het mini vaasje is ideaal voor bloemknoppen die van hun stelen afgebroken zijn. Zo hoef je ze niet meteen weg te gooien! Maar je kunt de stelen natuurlijk ook afknippen om in mini vaasjes te zetten. Ze doen het namelijk ook erg leuk als tafeldecoratie!

4 tips om mooie & originele foto's van bloemen te maken
Foto: Enter my Attic