Als je gaat verhuizen, gaan je planten natuurlijk mee. Ze zullen meteen voor sfeer en aankleding zorgen in je nieuwe huis. Van een huis een thuis maken. Maar, hoe kun je nou het beste je kamerplanten verhuizen? Je wilt voorkomen dat ze tijdens het verhuizen beschadigen of, nog erger, doodgaan. Gelukkig zijn er een paar handige trucs om je planten te vervoeren, zodat ze goed overkomen.

Kamerplanten verhuizen

Voor de verhuizing

Voordat je gaat verhuizen, is het handig om een aantal dingen te doen. Ten eerste: geef je planten steeds minder water. Water maakt je planten namelijk extra zwaar en dat is nou juist niet handig tijdens een verhuizing. Kijk daarbij wel goed naar elke plant op zich, want niet elk soort kan dit aan.

Ten tweede is het handig om je planten even een grote schoonmaakbeurt te geven. Dus haal dode blaadjes weg, verwijder het stof op de bladeren, maak de potten schoon, etc.

Lees ook: Verhoog de luchtvochtigheid in huis voor jou en je planten

Tijdens de verhuizing

Planten kunnen niet tegen kou, dus het is belangrijk om ze goed in te pakken. Alle kleine planten kun je met inpakpapier en bubbeltjesfolie inpakken, en daarna voorzichtig in een verhuisdoos zetten. Klem ze goed vast, met eventueel een handdoek ertussen, zodat ze niet kunnen gaan schuiven. Grote planten – die niet in een verhuisdoos passen – kun je met en verhuisdeken inpakken. Gebruik eventueel touw of duct tape, zodat de deken goed blijft zitten.

Kamerplanten verhuizen: zo pak je dat het beste aan
Foto: Anthura

Na de verhuizing

Als je eenmaal bent verhuisd, kun je je planten het beste op eenzelfde soort plek neerzetten als in je oude huis. Een andere lichtinval, tocht, de temperatuur van de vloer en zelfs lawaai kan effect hebben op de bladnerven van de plant. Kijk hier dus even naar voordat je alles thuis gaat inpakken.

Lees ook: Geef je interieur een kleurrijke exotische ‘look’ met planten